open-navfaktor-logo
search
Vrijedan projekt
Apoteka u Hrvatskoj predstavila robota s dvije ruke: S jednom puni, a drugom izdaje lijekove
U apoteci Koprivnica u četvrtak je predstavljen automatizirani sistem za upravljanje skladištem lijekova s kompjuterskim upravljanjem i robotskom rukom. Sistem će unaprijediti rad apoteke tako što će omogućiti više vremena apotekaru da se posveti kupcu, a uz to pomaže kod inventure, skladištenja robe i provjerava rok trajanja lijeka. Riječ je o projektu vrijednom 215.000 eura. 
15.06.2023. u 15:45
get url
text

U apoteci Koprivnica u četvrtak je predstavljen automatizirani sistav za upravljanje skladištem lijekova s računalnim upravljanjem i robotskom rukom.

Sistem će unaprijediti rad apoteke tako što će omogućiti više vremena apotekaru da se posveti kupcu, a uz to pomaže kod inventure, skladištenja robe i provjerava rok trajanja lijeka. Riječ je o projektu vrijednom 215.000 eura.

Predsjednik Upravnog vijeća Apoteka Koprivnica Dragutin Korošec istaknuo da se svaki robot izrađuje individualno, za svaku apoteku posebno, odnosno prilagođen je prostoru gdje je montiran. Kada apotekarka na kasi "otkuca" potrebne lijekove, robot ih pripremi te "pošalje" lijek.

– Naš robot ima dvije ruke i može istovremeno i puniti i davati lijekove. Nakon otkucanog recepta on izda lijek i na televizoru možete i vidjeti čitav proces dolaska lijeka do blagajnice – rekao je Korošec.

Lijekovi će od sad u Apoteci Koprivnica robotskom rukom dolaziti direktno do apotekara, koji će ga potom proslijediti pacijentu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.