open-navfaktor-logo
search
Najnovija pravila
Austrija uvodi obavezno vakcinisanje, odbijanje vakcinacije će se kažnjavati
Austrija od 1. februara uvodi obvezno vakcinisanje, a sada je procurio i nacrt zakona kojim će se sve regulirati.
06.12.2021. u 15:47
get url
text
Vakcina

Kako piše list Heute koji je dobio na uvid nacrt novog zakona, osobe koje se i nakon službenog poziva ministra zdravstva Wolfganga Mücksteina odbiju vakcinisati bit će novčano kažnjene nemalim kaznama.

Kazna za one koji se neće vakcinisati, uprkos obavezi, iznosi do 600 eura, no kazne će se izdavati svaka tri mjeseca.

Vakcinisati se moraju svi stariji od 14 godina, izuzev nekoliko kategorija. To su trudnice, osobe koje su u posljednjih šest mjeseci preboljele omikron i osobe sa zdravstvenim problemima zbog kojih se ne smiju vakcinisati. To moraju dokazati potvrdom.

Rodilje, tinejdžeri i preboljeli imaju rok do kraja sljedećeg mjeseca nakon rođenja djeteta, 14. rođendana ili proteka 180 dana od preboljenja da prime prvu dozu.

Zakonodavac propisuje kako su obvezne tri doze vakcina. Obaveza za primanje prve doze kreće od 1. februara. Drugo vakcinisanje treba obaviti najranije 14 i najkasnije 42 dana nakon prvog vakcinisanja, a treće najranije 120 i najkasnije 270 dana nakon druge doze.

Priznate vakcine su Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Svi stariji od 14 godina s prebivalištem u Austriji koji dosad nisu vakcinisani 15. februara dobit će pismo od ministra, a potom i svaka tri mjeseca. U pismu će biti pozvani da nadoknade zaostatke do sljedećeg roka za vakcinisanje.

Tko se odbije cijepiti u godini dana može plaćati i do 2400 eura kazne
Prvi rok za cijepljenje nakon kojeg kreću kazne je 15. ožujka.

Oni koji ne plate kaznu koja seže do 600 eura riskiraju istu takvu kaznu svaka tri mjeseca pa mogu očekivati i do 2.400 eura kazne u jednoj godini, piše Heute.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.