open-navfaktor-logo
search
Kurz prihvatio
Austrijska ministrica rada podnijela ostavku zbog optužbi da je plagirala diplomski rad
Ministrica za porodicu i rad Christine Aschbacher (ÖVP) dala je ostavku nakon medijskih natpisa o plagiranju diplomskog rada i disertacije. Iako optužbe demantira, ostavku je dala zbog "zaštite svoje porodice".
10.01.2021. u 15:36
get url
text

37-godišnjakinja je optužena da je dijelove svoje disertacije na Tehničkom fakultetu u Bratislavi plagirala bez da je kvalitetno koristila eksterne izvore. Navode je demantirala, a žalila se "na medije i političke konkurente" koji su je već proglasili krivom.

- Uvijek sam najbolje pisala svoje radove za stjecanje akademskih diploma i vjerovala u ocjene priznatih profesora - napisala je Aschbacher u dopisu medijima.
Optužbe će provjeriti, a ostavku daje zbog svoje obitelji.

- Moja porodica i ja doživljavamo da mi mediji i politički saborci ne dopuštaju da provedem ovaj fer postupak preispitivanja i prejudiciraju me na nezamisliv način. Nažalost, neprijateljstvo i napadi ne utječu samo na mene, već i na moju djecu i to s nepodnošljivom snagom. Iz tog razloga podnosim ostavku - dodala je.

"Lovac" na plagijate Stefan Weber je otkrio kako je njena disertacija barem petinom teksta plagijat, bez korektnog citiranja. Ministrica je svoj rad napisala u maju prošle godine na Tehničkom fakultetu u Bratislavi. Weber tvrdi i da njen diplomski rad iz 2006. godine sadrži "plagijate, pogrešne citate i manjak poznavanja njemačkog jezika". Aschbacher je od 2002. do 2006. godine studirala na FH Wiener Neustadt, koja provjerava Weberove navode.

Što se njene disertacije iz Bratislave tiče, Aschbacher je s engleskog prevela članak iz časopisa "Forbes". Iako ga je navela kao referencu, u tekstu se ostavlja dojam da je radila sa "stotinama timova" na svojoj tezi.

Kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) se u prvoj reakciji na ostavku svoje ministrice porodice i rada zahvalio na "odličnoj posljednjoj godini", a zahvali se pridružio i vicekancelar Werner Kogler (Zeleni).

Kako saznaje više austrijskih medija, Aschbacherin zamjenik bi trebao biti Helwig Aubauer, koji je s Narodnom strankom bio uključen u koalicijske pregovore sa Slobodarskom strankom 2017. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.