open-navfaktor-logo
search
Uz mjere zabrane
Automafijaši koje je policija hapsila u Sudu BiH pušteni na slobodu
Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o žalbama branilaca osumnjičenih Tomislava Petrovića i Vladimira Krsmanovića (predmet Marko Trifković i drugi), donio je rješenje kojim su djelimično uvažene žalbe, te je Petroviću i Krsmanoviću ukinut pritvor i određene mjere zabrane.
31.01.2022. u 15:01
get url
text

Petroviću i Krsmanoviću je izrečena zabrana napuštanja mjesta boravišta, odnosno adrese stanovanja, tako da mjesto prebivališta, odnosno boravišta, osumnjičeni ne smiju napustiti bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev kada se moraju pojaviti pred Sudom BiH ili po pozivu Tužilaštva BiH.

Provjeru mjere provodit će ovlaštene službene osobe tako što će najmanje jedanput dnevno, nasumice, kontrolirati da li osumnjičeni borave na naznačenoj adresi, te pismeno obavijestiti Sud ukoliko osumnjičeni ne budu zatečeni na adresi.

Naređeno je i privremeno oduzimanje putnih isprava uz zabranu izdavanja novih, te im se zabranjuje korištenje lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - U Sudu BiH uhapšeni automafijaši Krsmanović i Petrović, saznajemo zbog čega

Istovremeno, izrečena je i zabrana sastajanja s određenim osobama - saizvršiocima, te svjedocima Tužilaštva BiH, uključujući svaki kontakt, telefonski ili kontaktiranje putem posrednika, sa svim ostalim osobama koje mogu biti vezane za ovaj krivični postupak.

Zabrana se ne odnosi na članove najuže porodice osumnjičenih s kojima žive u zajedničkim domaćinstvima na navedenim adresama, kao i na branioce osumnjičenih.

Izrečene mjere trajat će dok za njima postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude ako osumnjičenima nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je osumnjičenima izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda.

Kontrolu opravdanosti mjera Sud će vršiti svaka dva mjeseca, a osumnjičeni su upozoreni da će im biti određen pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu sa svim izrečenim mjerama.

Tomislav Petrović i Vladimir Krsmanović osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje, krivičnim djelom teške krađe i pranjem novca, saopćeno je iz Suda BiH.

Početkom decembra prošle godine priveli su ih inspektori Odjeljenja za krvne, seksualne delikte i ratne zločine-Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona sarajevo, koji su ih potom predali u nadležnost MUP-u RS-a.

Privedeni su u krugu Suda Bosne i Hercegovine, gdje je održavano ročište u predmetu "Volan" u kojem im se, zajedno sa još 20-tak članova automafijaških grupa, trenutno sudi.

Tada je obavljen pretres na području Pala, gdje su pronađeni i privremeno oduzeti skupocjeni automobili.

{$galerijaFotografija}

Ukradena vozila, Vladimir Krsmanović, Tomislav Petrović, 10.12.2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.