open-navfaktor-logo
search
Višegodišnji projekat
Bangladeš: Stručnjaci iz Beča spasili rijetku vrstu kornjače od izumiranja
Svakoj petoj vrsti gmizavaca u svijetu prijeti izumiranje, a više od polovine čine kornjače. Zoološki vrt Schönbrun u Beču od 2010. godine vodi projekat zaštite životinjske vrste u Bangladešu, domu veoma ugrožene rječne kornjače Batagur baska.
22.10.2022. u 12:49
get url
text
Kornjača, Bangladeš, izumiranje

Ova rječna kornjača jedna je od tri najrjeđe vrste kornjača na svijetu. U saradnji sa nacionalnim i međunarodnim partnerima, kao i lokalnim stanovništvom u sklopu zoološkog vrta su u proteklih deset godina izgrađene dvije uzgojne stanice u kojima se do sada izleglo više od 650 mladih. saopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

- Neke kornjače smo opremili satelitskim prijemnicima i vratili u divljinu. Na ovaj način možemo da dokumentujemo njihove migracione rute, istražujemo ponašanje i testiramo da li mogu da pronađu netaknuto stanište - objašnjava Doris Preininger, istraživač u zoološkom vrtu Schönbrunn.

Projekat zaštite rječne kornjače Batagur je jedan od najuspješnijih zooloških projekata širom svijeta.

Timu zoološkog vrta je prvo pošlo za rukom da 2010. godine dobije prvo potomstvo ove rijetke kornjače, a potom je uspio da uzgoji stotine kornjača u Bangladešu. Veliki broj ribarskih mreža u njihovom staništu predstavlja ogromnu opasnost za kornjače. Zajedno sa nacionalnim vlastima tim radi na održivom rješenju kako bi osigurao dugoročno ponovno naseljavanje kornjača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.