open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Bićo o izostanku pomoći: Košarac se hvali izvozom junadi, a mi nemamo dovoljno mesa za sebe
Zbog krize koja je posljedica agresije Rusije na Ukrajinu, niz je problema s kojima se suočavaju i peradari, poljoprivrednici i drugi proizvođači u Bosni i Hercegovini. Cijene rastu, proizvodnja je otežana i skoro je nepredvidivo šta nosi buduće vrijeme.
14.04.2022. u 17:26
get url
text

I dok se zahtijeva pomoć i podrška entitetskih vlasti, poljoprivredni proizvođači ističu da ni državno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) Bosne i Hercegovine nije skoro ništa uradilo da pomogne, a imaju prostora da to urade kroz razne mjere i odluke.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH, istakao je da nije nimalo zadovoljan radom Ministarstva ni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, a da je uvjeren da nije zadovoljan i dobar dio poljoprivrednika u RS-u.

VEZANI TEKST - Turska odobrila izvoz 30 hiljada tona mineralnog đubriva za Bosnu i Hercegovinu

Stava je da je davno trebao pokrenuti i ubrzati proceduru uvoza mineralnog đubriva iz Turske umjesto što je čekao da entitetska ministarstva to urade.

- To ministarstvo može pomoći na razne načine. Može pokrenuti inicijativu da se napravi jedno državno ministarstvo poljoprivrede pa da se radi u intersu svih poljoprivrednika u BiH, umjesto što aktuelni ministar radi samo u interesu entiteta RS.

Ministarstvo može zaštititi domaću proizvodnju koliko je u njihovoj nadležnosti. Mi smo prošle i pretprošle godine tražili da se uvedu prelevmani i carine na sve proizvode koji ugrožavaju našu proizvodnju, ne samo iz Evropske unije već i zemalja CEFTA-e. A Košarac je htio da to ide samo na zemlje EU-a, bez CEFTA-e, da ide u interesu Srbije – kazao je Bićo.

Dodao je da Ministarstvo može oživjeti i Ured za harmonizaciju i plaćanja u poljoprivedi kako bi se pomoglo i kroz pitanje taksi i naknada.

- Ministar Košarac se hvali da je izvezao 6.000 junadi u Liban, a nemamo mi dovoljno mesa ni za sebe. Trebao je podstaći da to ostane ovdje pa da se smanji cijena građanima. Ništa nisu uradili, a imaju prostora da urade – prokomentirao je Bićo.

VEZANI TEKST - Koordinacioni odbor živinara/peradara BiH: Moguće prisilno prekidanje proizvodnje, potreban uvoz hrane iz Srbije

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH, pak je stava da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uradilo što je moglo kada je u pitanju odobrenje izvoza pšenice i kukuruza iz Srbije u BiH, nakon odluke susjedne zemlje od prije nešto više od mjesec dana da zabrani izvoz.

- Problem sporosti je pitanje složenog sistema BiH. Po pitanju Srbije i odluke o zabrani zvoza kukuruza i pšenice, kada su entitetska ministarstva prikupila podatke o količinama, državno ministarstvo je poslalo upit. Košarac je išao u Beograd da ubrza odobrenje izvoza u BiH. To sve traje, u svim odlukama ima i politike. Ali očekujem da sada na sjednici Vlade Srbije bude odobren izvoz pšenice i kukuruza – dodao je Jabandžić, istakavši da je u Srbiji jeftiniji kukuruz te će to pomoći u zaustavljanju divljanja cijena barem na jedan period.

Na pitanje da li postoji još nešto što se moglo i trebalo uraditi s državnog nivoa, Jabandžić je odgovorio da je to to što je u vezi s državnim nivoom. Napomenuo je da je isplata poticaja na entitetskom nivou, a da država ima skromne nadležnosti po pitanju ukidanja nekih taksi i naknada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.