open-navfaktor-logo
search
Poljoprivrednici
Bićo: Povrće na otvorenom je u katastrofalnom stanju, voćke kao da je neko polio vrelom vodom
Šteta na povrću, pšenici, voću zbog kiše koja mjesecima pada je ogromna i da bi se koliko-toliko sanirala, potrebna je pomoć svih nivoa vlasti, kazao je za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine
15.06.2023. u 07:48
get url
text

Dodaje da ukoliko ne bude pomoći poljoprivrednicima, građani će biti suočeni sa ogromnim poskupljenjima.

- Ne postoji kultura koja nije ugrožena osim onoga što je zasađeno u plastenicima, zatvorenim prostorima, ostalo je sve katastrofa. Uskoro je žetva pšenice čiji će prinosi biti smanjeni do nekih 50, a možda i 60 posto. I to što je ostalo je vrlo loša kvaliteta. Voće, povrće, sve je otišlo. Dakle, sadnice voća izgledaju kao da su vrućom vodom polivene, tri mjeseca kiša pada - govori Bićo.

Upitali smo kakva je situacija sa krompirom, paradajzom.

- Pa vidite, krompir će isto biti loš i kada je riječ o kvalitetu i prinosu. Za paradajz je još rano govoriti. Njega će biti, ali samo ono što je u zatvorenom prostoru. Sve što je na otvorenom je stradalo - govori Bićo.

Kaže kako je situacija u svim dijelovima Federacije ista.

- Pa svugdje je identično. Imate dijelove gdje je ravnije, tu voda stoji još, parcele u Tuzlanskom kantonu, ne može se ni presijavati jer da tragedija bude veća sjetva još nije završena. I kasno je - govori Bićo.

Osvrnuo se na pitanje šta može učiniti vlast.

- Mogu oni dosta samo treba volja, ali svako prebacuje lopticu, općina na kanton, a oni na Federaciju... Mora se proglasiti elementarna nepogoda, hiljadu nekih zamki. Nepogodu neće niko da proglasi jer tada se mora namiriti šteta stanovništvu - navodi.

Prokomentirao je i kako će se cjelokupna situacija reflektirati na građane.

- Vjerovatno poskupljenjima. Naš je proizvod ionako preskup jer mi imamo skupu proizvodnju. Nemamo poticaje ni blizu kako ima uvozna roba, nemamo plavi dizel, ništa da se umanji cijena proizvoda, tako da je naša roba svakako skupa, ali mi i ne proizvodimo dovoljno za naše tržite. Sve je na uvozu.

Vlast treba da povede računa i zaštiti domaću proizvodnju, da se što više novca izdvaja ili da intervenišu u ovakvim situacijama da bi ljudi imali volju dogodine da rade. Jer dvije-tri godine unazad mi imamo probleme sa vremenskim neprilikama, prošle je bila suša, ove godine to su poplave. Uvijek neki belaj. Za koji mjesec ćemo vidjeti kolika je stvarna šteta - rekao je Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.