open-navfaktor-logo
search
Koordiniran odgovor
Biden i Macron pripremaju brze i oštre sankcije kao odgovor Rusiji zbog Ukrajine
Američki predsjednik Joe Biden i francuski predsjednik Emmanuel Macron obvezali su se da će koordinirati svoj odgovor na povećanje prisustva ruske vojske na ukrajinskoj granici, saopćila je Bijela kuća.
03.02.2022. u 08:38
get url
text

U pozivu upućenom nedugo nakon što je Macron rekao da bi mogao posjetiti Rusiju kako bi potražio diplomatsko rješenje, francuski čelnik i Biden "potvrdili su svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", rekla je Bijela kuća, javlja AFP. 

Oni su također razmotrili "koordinaciju i u diplomatiji i pripremama za nametanje brzih i oštrih ekonomskih sankcija Rusiji ako napadne Ukrajinu", stoji u saopćenju.

Biden i Macron složili su se da će njihovi timovi ostati u bliskom kontaktu, uključujući konsultacije sa NATO saveznicima i partnerima iz EU-a, o koordiniranom i sveobuhvatnom pristupu rješavanju ovih pitanja.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian održat će razgovore o ukrajinskoj krizi danas u Bukureštu s devet ministara iz istočne Evrope i baltičkih država.

- U ovoj fazi nema naznaka da je Rusija spremna poduzeti akciju u Ukrajini - rekao je francuski ministar vanjskih poslova za televiziju France 2 u srijedu.

Obraćajući se rumunskom parlamentu u srijedu povodom obilježavanja 15 godina od pridruživanja Evropskoj uniji, Le Drian je rekao da Pariz želi pokazati svoju solidarnost i naglasiti jedinstvo EU-a nakon što je Rusija odlučila djelovati kao destabilizirajuća sila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.