open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Tuzla
Bivši SBB-ovci osuđeni zbog zapošljavanja supruge svog šefa Nedžada Hamzića
Općinski sud u Tuzli donio je prvostepenu presudu u krivičnom postupku protiv Jasenka Smajića, Omera Delalića i Adise Mehić iz Tuzle, kojom su optuženi oglašeni krivim za počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Općinskog suda Tuzla.
28.09.2022. u 10:39
get url
text

Osuđenima je pored zaposlenja u Saobraćajnoj školi, zajedničko i to što su u vrijeme počinjenja krivičnog djela bili članovi Saveza za bolju budućnost (SBB). Njihova stranačka opredjeljenost u ovom slučaju je veoma važna, jer su, Smajić kao direktor škole, a Delalić i Mehić kao profesori, bili članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja u Saobraćajnoj školi, a posao je dobila Amela Hamzić, supruga tadašnjeg predsjednika SBB-a Tuzla Nedžada Hamzića. Hamzić je u međuvremenu izbačen iz SBB-a, a s njim je iz stranke otišao i osuđeni Omer Delalić, koji je i vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla.

Dodajmo i da je Nedžad Hamzić sada član Narodnog evropskog saveza (NES) te je na Općim izborima kandidat za Skupštinu Tuzlanskog kantona na rednom broju tri.

- Imenovani su oglašeni krivim što su dana 31. augusta 2018. godine u Tuzli, radeći kao odgovorna lica Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli, i to Jasenko Smajić kao direktor, a Omer Delalić i Adisa Mehić kao profesori te zajedno kao članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja u školi, ovlašteni da temeljem odluke o imenovanju komisije od 28. novembra 2017. godine provedu intervju u postupku zapošljavanja u školama, kao i da izvrše bodovanje kandidata po osnovu takvog intervjua. U tom svojstvo su postupili suprotno svojim ovlaštenjima u namjeri da jednoj kandidatkinji pribave korist u vidu zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme za navedenu poziciju, kao i da teže povrijede prava drugih kandidata koju su konkurisali za istu poziciju - navodi se u saopćenju Suda.

Naime, dodaje se, obavljajući konkursnu proceduru imenovani nisu proveli razgovor sa ostalim kandidatima, a u zapisnik sa intervjua je lažno prikazano da su kandidatkima tom intervjuu postavili po tri stručna pitanja, iako su znali i bili svjesni da to nije bio slučaj, niti su kratko obrazložili dodijeljeni broj bodova, na koji način su kandidatkinjama koje sve imaju završenu visoku stručnu spremu, dodijeli bodove u razmjeru od 1,5 do 2,5 boda. S druge strane, kandidatkinji koja ima završenu srednju stručnu spremu, dodijelili su maksimalna tri boda, čime su teže povrijedili prava ostalih kandidatkinja, jer su ih onemogućili da ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri i na koji način su jednu kandidatkinju stavili u povoljniji položaj na rang-listi kandidata. Na temelju te liste je dana 5. septembra 2018. godine, direktor škole donio odluku o prijemu kandidata u radni odnos kao saradnika za ekonomsko-finansijske poslove na puno i neodređeno radno vrijeme, pribavivši joj na taj način korist u vidu zasnivanja radnog odnosa i prava iz radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

- Njima je za počinjeno krivično djelo izrečena uslovna osuda. Jasenku Smajiću je utvrđena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci, a Omeru Delaliću i Adisi Mehić kazne zatvora od po šest mjeseci, s tim da je određeno da se ta kazna neće izvršiti, ako imenovani za vrijeme od dvije godine, po pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo. Jasenku Smajiću izrečena je sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnosti direktora u Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli, kao i svim drugim osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini, u trajanju od dvije godine. Radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju je dozvoljena žalba - navode iz Općinskog suda Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.