open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Brčaku za pokušaj ubistva navijača pet godina i četiri mjeseca zatvora
Dokazavši optužbe pred sudom, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Marka Dedića (24) iz Brčkog optuženog da je prošle godine na putu prema Bijeljini, u mjestu Trnjaci, upotrebom vatrenog oružja pokušao ubistvo navijača FK Crvena zvezda.
27.09.2021. u 15:56
get url
text

Za pokušaj ubistva i izazivanje opće opasnosti prema više osoba koje su se u koloni vozila kretala za Beograd, on je nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora od pet godina i četiri mjeseca.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta podsjećaju da su poslije samo dva mjeseca istrage podigli optužnicu protiv Marka Dedića optuživši ga da je 20. juna prošle godine oko 14.05 sati na magistralnom putu M14.1 Brčko- Bijeljina pokušao ubistvo i izazvao opću opasnost u odnosu na više osoba.

Prema optužnici, on je zajedno s još jednom osobom, u namjeri da ih pronađu i napadnu, automobilom sustigao kolonu vozila s navijačima FK Crvena zvezda koja se kretala za Beograd. Optuženi se upravljajući vozilom približio navijačkoj koloni u mjestu Trnjaci, a zatim je osoba koja se s njim nalazila u automobilu iz automatskog oružja ispalila više projektila u pravcu kolone. Usljed takvog napada došlo je do oštećenja na oba vozila u koloni, među kojima i do proboja projektila kroz vjetrobransko staklo zadnjeg vozila, te nanošenja tjelesnih povreda dvojici maloljetnika iz Prijedora.

- Tužilaštvo je, u saradnji s Policijom Distrikta, sprovelo brzu, intenzivnu i sveobuhvatnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje osumnjičenih okončavši je prema Dediću podizanjem optužnice za krivična djela ubistvo u pokušaju, izazivanje opće opasnosti i nedozvoljen držanje oružja ili eksplozivnih tvari.

Nakon što je dokazalo optužbe za pokušaj ubistva i izazivanje opće opasnosti, Dedić je za ova krivična djela nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od
pet godina i četiri mjeseca. Prethodno mu je za pokušaj ubistva utvrđena kazna zatvora od pet godina, dok mu je za izazivanje opće opasnosti utvrđena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci. Istovremeno, on je oslobođen od optužbi za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a jednako kao i Tužilaštvo, presudu Osnovnog suda Brčko distrikta BiH može pobijati žalbom - naveli su iz Tužilaštva Distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.