open-navfaktor-logo
search
Visoka inflacija
Bundesbanka: Njemačka ekonomija raste dvostruko slabije u odnosu na očekivanja
Njemačka ekonomija porast će ove godine vjerovatno za samo 1,9 posto, dvostruko slabije nego što je Bundesbank očekivao u decembru prošle godine, najnovije su procjene Bundesbanke, javlja Anadolu Agency (AA).
11.06.2022. u 16:26
get url
text

- Privredni oporavak Njemačke će se stoga vjerovatno nastaviti, ali znatno slabijim tempom nego što je bilo predviđeno u decembru prošle godine - navedeno je u izvještaju objavljenom u petak.

Banka je također upozorila da je neizvjesnost u pogledu budućih ekonomskih kretanja izuzetno velika, uglavnom zbog rusko-ukrajinskog rata.

- Osnovni scenario projekcija temelji se na pretpostavci da se rat i njegove posljedice neće dalje intenzivirati - navedeno je u izvještaju.

Prema pretpostavci Bundesbanke, ekonomska aktivnost bi mogla doživjeti "izraženi pad u 2023., a inflacija bi iznosila oko šest posto.

Pretpostavka je da će inflacija u Njemačkoj ove godine premašiti sedam posto zbog naglog rasta cijena energije i hrane te poremećaja u lancima nabavke.

- Inflacija će ove godine biti još jača nego što je bila početkom 1980-ih - rekao je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel.

Kako je kazao, pritisci na cijene su se čak ponovo intenzivirali u posljednje vrijeme, što se ne odražava u potpunosti u sadašnjim projekcijama.

- Ako se pretpostavi da će se ovaj razvoj nastaviti, prosječna godišnja stopa inflacije za 2022. godinu mogla bi biti znatno iznad sedam posto - rekao je Nagel.

Prema ekonomistima Bundesbanke, glavni razlog snažnog pritiska na cijene je brz rast cijena energije i hrane.

Banka je saopćila da će se od sljedeće godine inflacija u Njemačkoj vjerovatno postepeno smanjivati.

Stopa inflacije bi mogla da se smanji na 4,5 posto u 2023. i na 2,6 posto u 2024. godini, navodi se u saopćenju.

- Stope inflacije u eurozoni neće pasti same od sebe - rekao je Nagel.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.