open-navfaktor-logo
search
Novi svjetski rekord
Čeh zaronio u zaleđeno jezero na dubinu od 52 metra
David Vencl, ronilac iz Češke, izronio je iz švicarskog jezera Sils nakon rekordnog ronjenja ispod leda na dubini većoj od 50 metara bez odijela.
16.03.2023. u 08:11
get url
text

Četrdesetogodišnji ronilac zaronio je na 52,1 metara u jednom dahu, čime se ponovo upisao u Guinnessovu knjigu rekorda nakon preplivavanja dužine zaleđenog češkog jezera 2021. godine.

Vencl je zaronio kroz rupu u ledu, a zatim je izvukao naljepnicu sa dubine od 50 metara kako bi dokazao svoj podvig prije nego što je ponovo izronio kroz istu rupu.

Pljunuo je malo krvi, sjeo na minut i onda otvorio flašu šampanjca. Kasnije je u bolnici ustanovljeno da nije pretrpio nikakve ozbiljne povrede.

David Vencel ronio je na temperaturi između jedan i četiri stepena Celzijusa, a trebalo mu je minut i 54 sekunde, rekao je njegov promoter Pavel Kalous.

- Nekako je uživao u tome, ali priznaje da je bio malo nervozniji nego inače i da je imao problema s disanjem - rekao je Kalous za Reuters i dodao:

- Nije mu teško biti u hladnoj vodi, a nedostatak kisika je nešto normalno za njega. Ali ovo je bilo potpuno drugačije jer je zaista teško raditi sa pritiskom u ušima u hladnoj vodi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.