open-navfaktor-logo
search
Sud u zenici
Četiri godine zatvora jer je drogiran skrivio pogibiju vozača "opela"
Kantonalni sud u Zenici osudio je na četiri godine zatvora Mirsada B., vozača automobila BMW, koji je, prema presudi drogiran i bez vozačke dozvole skrivio nesreću u tešanjskom naselju Bukva u kojoj je poginuo vozač "opela" Š. F.
20.06.2020. u 14:22
get url
text

Ova teška saobraćajna nesreća dogodila se 13. novembra 2018. godine oko 14 sati.

Prema navodima iz presude, on je taj dan, nakon što je konzumirao opojnu drogu "ecstasy", sjeo za upravljač automobila BMW, svjestan da je zbog dejstva droge nesposoban za sigurnu vožnju.

Krećući se lokalnim putem Tešanjka -Tešanj, iz smjera prema Tešnju, po dolasku u mjesto Bukva, na mjestu gdje se put pruža pravolinijski i koji je pregledan, usljed dejstva droge je naglo i neočekivano prešao u suprotnu traku.

U tom trenutku iz suprotnog pravca je naišao "opel kadet", kojim je upravljao Š. F., pri čemu je došlo do udara njegovog vozila u lijevu stranu "opela".

Tom prilikom vozač "opela" zadobio je teške povrede, odnosno obostrane serijske prijelome rebara i grudne kosti, usljed kojih je došlo do tzv. paradoksalnog disanja i unutrašnjeg krvarenja od kojih je na mjestu nesreće preminuo. Njegova supruga Š. S., koja je bila na mjestu suvozača prilikom sudara je lakše povrijeđena.

Osim zatvorske kazne, Mirsadu B. je izrečena i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, s tim što se vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja mjere sigurnosti.

Oštećena Š.S. se sa imovinskopravnim zahtjevom upućuje na parnični postupak.

Presuda nije pravomoćna i na nju postoji mogućnost žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.