open-navfaktor-logo
search
Bonske ovlasti
Christian Schmidt donio odluku o deblokadi Federacije BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se javnosti i saopćio da je donio odluku o deblokadi Federacije BiH. 
27.04.2023. u 17:35
get url
text

 

- Ne djelujem u prilog bilo kojeg naroda ili političke stranke. Kao što znate prije tri sedmice smo se isto ovako okupili i tada sam uputio posljednji poziv svim političarima na brzo formiranje vlade uz podršku parlamentarne većine, skoro sedam mjeseci nakon održavanja izbora. Puno toga se dogodilo, ali ništa se nije promijenilo. U tom periodu dostavljena mi je kopija jednog prijedloga Vlade koju mi je uputila predsjednica FBiH, ali nije imao podršku oba potpredsjednika. Moram naglasti da sastav, etnički mora biti u skladu sa Ustavom. Osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, ministri kao predstavnici svojih naroda. U međuvremenu nisam vidio nikakav zvaničan ili nezvaničan alternativni prijedlog. Osim toga bilo je dosta aktivnosti i rasprava, ali nije napravljen stvarni napredak ka pronalaženmju rješenja ovaog pitanja. Moram reći da ono što mi vidimo na djelu je zapravo politički zastoj do kojeg je došlo, a ne radi se o sukobu izneđu konstitutivnih naroda. Volja birača izražena na izborima ne smije se ignorirati. To je suština demokratije, prihvatanje volje birača. Iz tog razloga sam danas donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH. 

Ovom odlukom želim okončati postojeći zastoj i omogućiti Zastupničkom domu i glasa o imenovanju nove Vlade FBiH. Donio sam odluku jer nam Ustav ne daje konkretan i kompletan odgovor ukoliko se nađemo u situaciji u kojoj smo se našli. Da bi se u budućnosti spriječili slični zastoji pozivam sve stranke da pronađu trajno rješenje. Poštujući i ohrabrujući ovu inciijativu mojom odlukom se poziva Parlament da nastavi izmjene Ustava. Kao što smo u ovoj zemlji do sada naučili ne možemo se uvijek osloniti na dobru volji i zato sam uveo zaštitni mehanizam. 

Ovaj sistemski mehanizam koji uvodim stupit će na snagu samo ako Parlament ne postigne dogovor oko ustavnih promjena u roku od godinu dana. Ovaj mehanizam podrazumijeva transparentan proces predlaganja premijera, uklanjanje diskriminacije iz grupe ostalih. Moja odluka stupa na snagu odmah nakon objavljivanja na web stranici OHR-a, odnosno večeras. Odluka sadrži kratki dio kojim se poziva Zastupnički dom da krene glasati o vladi. Dio tzv. trajnog rjeršenja ovog problema je jači integritet izbora. U cilju poboljšanja intregriteta izbora izmijenio sam Krivični zakon, gdje sam uključio kao krivično djelo podmićivanje. To treba poslužiti kao upozorenje onima koji pribjegavaju podmićivanju ili zastrašivanju onih koji žele ostvariti političke ciljeve - rekao je Schmidt pojašnjavajući svoje današnje odluke. 

Schmidt je rekao da ne smijemo zaboraviti da EU čeka na BiH i njene građane. 

U javnosti je već procurio spisak novih kandidata za ministre u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za koju su saglasnost dali predsjednica Lidija Bradara i potpredsjednik Igor Stojanović, dok je drugi potpredsjednik FBiH Refik Lendo za Faktor izjavio da on to neće potpisati. Bradara je spisak proslijedila Zastupničkom domu Patrlamenta FBiH. 

Danas je održan i Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić je "objasnila kako je svrha održavanja Kolegija bila da se steknu uvjeti za održavanje sjednice i da kada budu imali rješenje visokog predstavnika i materijal, odluku o imenovanju Vlade, zakazat će sjednicu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.