open-navfaktor-logo
search
Smanjena potražnja
Cijene nafte padaju zbog korone u Kini i mogućih povećanja kamatnih stopa
Cijene nafte pale su u ponedjeljak, dok su izgledi za povećanje globalne potražnje za gorivom zasjenjeni ograničenjima zbog COVID-19 u Kini i potencijalom za daljnje povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama i Evropi.
12.09.2022. u 10:44
get url
text

Terminski ugovori za naftu Brent LCOc1 oslabili su 1,28 dolara ili 1,4 posto na 91,56 dolara po barelu, nakon što su u petak porasli za 4,1 posto.

Američka nafta West Texas Intermediate CLc1 pala je 1,34 dolara na 85,45 dolara za barel ili 1,5 posto, nakon povećanja od 3,9 posto na prethodnom trgovanju.

Cijene su se malo promijenile prošle sedmice jer su dobici od nominalnog smanjenja ponude od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika uključujući Rusiju, grupu poznatu kao OPEC+, nadoknađeni stalnim karantenima u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte. 

Potražnja Kine za naftom mogla bi se ove godine smanjiti  prvi put u dvije decenije jer politika nulte stope COVID-19 drži ljude kod kuće tokom praznika i smanjuje potrošnju goriva.

U međuvremenu, Evropska centralna banka i Federalne rezerve spremne su dodatno povećati kamatne stope kako bi se uhvatile u koštac s inflacijom, što bi moglo podići vrijednost američkog dolara u odnosu na druge valute i učiniti naftu denominiranu u dolarima skupljom za investitore, javlja Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.