open-navfaktor-logo
search
Nema dogovora
Čini se da će Evropljani i dalje pomicati sat ljeti i zimi
Iako je Evropska komisija (EK) još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata, države članice se o tome još nisu dogovorile, a čini se da u dogledno vrijeme ni neće.
03.10.2021. u 11:19
get url
text

- U nedjelju, 31. oktobra pomaknut ćemo sat - izjavio je nedavno glasnogovornik Stefan De Keersmaecker, odgovarajući na pitanje novinara šta se događa s prijedlogom da se ukine pomicanje sata svake zadnje nedjelje u martu i zadnje nedjelje u oktobru.

Pomicanje sata trebalo je prestati 2019., nakon što je bivši predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker 2018. to predložio za cijelu Evropsku uniju, s time da je članicama prepušteno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena, podsjeća Hina.

Prijedlog je 2019. podržao Evropski parlament, no trebaju ga usvojiti države članice. Trenutno nema nikakvih naznaka da bi prijedlog mogao dobiti njihovu podršku.

- Stvar je sada u rukama država članica - rekao je glasnogovornik De Keersmaecker.

Evropski ministri prometa odlučili su u decembru 2018. odgoditi odluku o ukidanju sezonskog pomicanja sata do 2021. ali se nakon toga ništa nije dogodilo po tom pitanju.

Odluka o tome hoće li neka država članica uzeti kao trajno ljetno ili zimsko vrijeme ovisi o njenom geografskom položaju i stoga je teško očekivati dogovor o prijedlogu EK-a koji se sada čini ishitren, iako to niko ne želi zvanično priznati.

U Evropskoj uniji postoje tri vremenske zone i najveća je srednjoevropska od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

Kada bi sve zemlje iz te vremenske zone uzele primjerice trajno ljetno računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prijepodneva, a na sjeverozapadu Španije oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vrijeme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3 sata i 15 minuta, a u Berlinu 3 sata i 44 minute.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i sjeveru kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije jer bi primjerice Francuska i Njemačka spadale u dvije različite vremenske zone.

Stoga se čini da je sezonsko pomicanje sata, uz sve nedostatke, ipak najbolji kompromis.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.