open-navfaktor-logo
search
Nakon izbora
Čubela-Bajramović: Političke prilike u Austriji imat će utjecaj i na stanje u BiH
Ukoliko sagledamo rezultate, izbori su pokazali šta građani misle o političkim strankama, te je SPÖ – Socijaldemokratska stranka zabilježila najlošiji rezultat u historiji, 22 posto glasova
01.10.2019. u 17:02
get url
text
Ružica Čubela Bajramović
Ružica Čubela Bajramović

U nedjelju su u Austriji održani vandredni izbori, a građani su imali priliku da nakon skandala "Ibiza", tačnije skandala u čijem je središtu bio dotadašnji vicekancelar i lider radikalne desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache, izaberu stranke i ljude koji će ih predstavljati u narednih pet godina.

VEZANI TEKST - Dodikov prijatelj Strache i banjalučki zet Gudenus snimani šest sati na Ibizi: Ruski milioni i "klopka" za vicekancelara

Pravo glasa u Austriji ima 6.396.802 stanovnika, a na ovogodišnjim izborima bilo je 57.901 nevažećih glasačkih listića, dok je priznato 4.744.496 glasačkih listića.

Na listama ovogodišnjih parlamentarnih izbora našla se i Ružica Čubela Bajramović koja je zajedno sa svojom strankom zagovarala priznanje Austrijanaca koji vode porijeklo iz BiH kao zasebne nacionalne manjine u toj državi.

- Ukoliko sagledamo rezultate, izbori su pokazali šta građani misle o političkim strankama, te je SPÖ – Socijaldemokratska stranka zabilježila najlošiji rezultat u historiji, 22 posto glasova. Die Grünen – Zeleni su osvojili 13 posto, a ÖVP – Austrijska narodna stranka je pobjednik ovih izbora sa osvojenih 37 posto glasova, te će u srijedu dobiti zadatak da formira novu Vladu – priča Čubela Bajramović.

FPÖ je osvojila samo 16 posto glasova, što, prema riječima Čubele Bajramović, pokazuje da nisu uspjeli opravdati očekivanja svojih glasača.

- Neos -Nova Austrija sa osam posto je jedna od stranka koja će biti zastupljena u austrijskom parlamentu sa malim porastom broja glasova. Austrijska narodna stranka, ÖVP najviše glasova je dobila u manjim naseljima i gradovima. Dok rezultati pokazuju da kako su mladi između 16 i 29 godina najčešće na listićima zaokruživali Die Grünen i ÖVP, dok je 48 posto radnika glasalo za FPÖ – kazala je Čubela Bajramović.

Die Grünen su iznenadili postignutim rezultatom, a ÖVP je ovim dobila novu opciju za formiranje koalicije.

- Programi ove dvije stranke se veoma razlikuju, naročito kada je riječ o ekonomiji, zaštiti okoliša, migracijama i socijalnim davanjima. Smatra se da bi ova koalicija vrlo brzo doživjela propast. Nakon što je ÖVP prije dvije godine prekinula koaliciju sa SPÖ, a zatim 2019. godine sa FPÖ, očekuje se i da bi Die Grünen vrlo brzo u slučaju ove koalicije, izgubili podršku glasača – pojašnjava sagovornica.

Čubela Bajramović ističe kako će političke prilike u Austriji imati utjecaj i na dešavanja na Balkanu.

- U skorijoj budućnosti ovaj bi utjecaj na stanje u BiH mogao biti i značajno veći nego proteklih decenija – zaključuje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.