open-navfaktor-logo
search
Pobuna
Danas protesti ispred centrale SDP-a zbog prijedloga da Magoda bude ministar
Kenan Magoda kao prijedlog kantonalnog odbora SDP za ministra za sport i kulturu u Vladi Kantona Sarajevo izazvao je negodovanje članica ove stranke, ali i aktivistkinja za ženska prava, te je stoga najavljen protest za danas u 13 sati ispred centrale SDP-a.
09.03.2023. u 08:11
get url
text

Članica Predsjedništva SDP-a Besima Borić ističe da članice SDP-a traže da se ovaj prijedlog povuče zbog, kako tvrdi, optužbi da je Magoda počinio nasilje u porodici.

- Mi, grupa žena, u najvećem broju članica Foruma žena SDP-a BiH, dolje potpisanih, a prisutnih na performansu posvećenom Danu žena, šokirane smo viješću da je Kantonalni odbor SDP Sarajevo kandidirao za ministra kulture i sporta u Vladi KS osobu koja je optužena za nasilništvo u porodici, o čemu su izvještavali mnogi portali, a na osnovu svjedočenja njegove bivše supruge koja je predočila i kopije dvije sudske presude o zabrani približavanja žrtvi nasilja.

Nakon duge i žustre rasprave jednoglasno smo odlučile da tražimo od KO SDP-a Sarajevo da hitno povuče svoj prijedlog i pronađe adekvatnu osobu iz svijeta kulture kakvih u Sarajevu ima vrlo kvalitetnih, kao i u samom SDP-u BIH. Ovom prilikom nećemo komentirati to da je sjednica Odbora sazvana kao hitna i to u radno jutarnje vrijeme, Zoomom, nakon nekoliko mjeseci nerada, bez ikakvih konsultacija i informacija ni sa članstvom, osim u najužem krugu tri-četiri osobe koje u KO SDP-a vedre i oblače: jedni te isti ljudi su i politička i izvršna i zakonodavna vlast! - napisala je Borić, prenosi N1.

I aktivistica Dženana Alađuz podržala je proteste i pozvale sve koji mogu doći danas ispred centrale SDP-a.

VEZANI TEKST - Edina Papo o Kenanu Magodi: SDP nam za ministra predlaže nasilnika, šta je ovo mafija DiF-ovska

- Danas, 8. marta, marširale smo za sve nas, za sve žene, protiv nasilja, tlačenja, izrabljivanja i ponižavanja. Dok smo mi marširale, stranka koja se smatra stubom ljevice u ovoj zemlji Socijal-demokratska partija za sarajevskog ministra kulture i sporta postavlja siledžiju – nasilnika u porodici. Žene iz te stranke danas su se javno pobunile protiv toga. Hvala im. Ali moramo ustati svi mi. Zato neka i sutra bude 8. mart, dan pobune i borbe. Idemo sve, idemo svi – sutra u 13 sati pred centralu SDP-a, Alipašina 41. Da nas čuju. Bilo da smo njihove glasačice ili ne, Sarajevo je svih nas – nećemo trpiti siledžije. Nikad više - napisala je Alađuz na Facebooku.

Podsjetimo, Dinka Hasičić sredinom decembra prošle godine optužila je javno bivšeg supruga, aktuelnog zastupnika u Skupštini KS i bivšeg predsjednika Turističke zajednice Kenana Magodu (SDP) za nasilje u porodici.

Magoda je sve njene navode negirao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.