open-navfaktor-logo
search
Provokacije u Švedskoj
Danski desničar dobio dozvolu policije da spali Kur'an, pastor stao u zaštitu muslimana
Nakon jučerašnjeg sličnog incidenta u Linkopingu, Rasmus Paludan, vođa danske krajnje desničarske Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), danas je novom provokacijom spalio Kur'an u prisustvu policije na javnom mjestu u kvartu Rinkeby u glavnom gradu Švedske Stockholmu.
15.04.2022. u 20:31
get url
text

Incident se dogodio u četvrti u kojoj živi brojna muslimanska zajednica i to nakon džuma-namaza, kada su vjernici izašli iz centra, a Paludan je spalio Kur'an u prisustvu nekoliko stotina policajaca. Za to je prethodno dobio dozvolu od policije.

Nedugo zatim, Paludan je nastavio s provokacijama i pokušao spaliti još jedan Kur'an, na šta je reagirala okupljena grupa građana. Okupljeni su tražili od policije da udalji Paludana, ali policija nije reagirala, baš kao ni sinoć u Linkopingu. Demonstranti su potom počeli bacati kamenice na policiju, a uhapšeno je osam demonstranata. Paludan je ranije slične provokacije i incidente izazivao i u švedskim gradovima Jonkopingu, Norkopingu i Linkopingu.

S druge strane, u Jonkopingu je pokrenuta je istraga protiv pastora Fredrika Hollertza, koji se tereti za sabotiranje javnog skupa, a samo zato što je zvonio zvonima crkve Roslatt kako bi spriječio Paludanov uvredljivi govor o islamu i njegovu provokaciju paljenja Kur'ana.

U izjavi za list Expressen, Hollertz je naveo da neće dozvoliti da propada okruženje u kojem ljudi iz različitih religija žive zajedno.

- Zvonio sam da blokiram predstavu ovog čovjeka. Policija je izjavila da je to nezakonito i pokrenula istragu protiv mene. Ako dobijem kaznu, mnogi su mi rekli da će mi pomoći da je platim - rekao je Hollertz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.