open-navfaktor-logo
search
Stigao u BiH
Davor Dragičević po izlasku iz aviona uzviknuo: Pravda za Davida, pravda za Dženana, idemo do kraja!
Davor Dragičević, otac ubijenog 21-godišnjaka Davida Dragičevića, nakon skoro tri godine, vratio se danas u Bosnu i Hercegovinu.
27.10.2021. u 14:36
get url
text

On je stigao letom iz Beča u Sarajevo, gdje su ga dočekali pripadnici grupe "Pravda za Davida" i građani koji mu pružaju podršku. Po izlasku iz aviona Davor Dragičević je uzviknuo: "Pravda za Davida, pravda za Dženana, idemo do kraja"!

{$galerijaFotografija}

- Vratio sam se u Bosnu i Hercegovinu po pravdu za svoje dijete i nadam se da je ubicama i zločincima, iz zločinačkog dijela MUP-a Republike Srpske na čelu s Draganom Lukačem sad jasno da ja odustati nikad neću. David mora dobiti pravdu, a i Dženan (Memić, op.a) mora dobiti pravdu. Ovim putem poručujem svima koji su učestvovali u ubistvu, zataškavanju, progonu mene, moje porodice i članova "Pravde za Davida" - vratio sam se, jači sam nego ikad i psihički i fizički. Nikada ja neću odustati, neće ni Muriz Memić. Priključite nam se, ali ovome mora doći kraj. Ovo što se nama radi, graniči se sa fašizmom. Zapad nam neće pomoći, moramo sami sebi pomoći - rekao je Dragičević.

Dodao je da hrabar jeste, ali da lud nije.

- Pozvao sam Dragana ZLukača, ministra zločinačkog MUP-a RS-a da me uhapsi. U Banju Luku ću najvjerovatnije u subotu. Oprezan jesam, ali nema više skrivanja. Azil nisam dobio iz političkih razloga. Sutkinja koja je odlučivala o mom slučaju bila je donijela odluku 99 posto da se azil odobrava. Naprasno je skinuta sa slučaja i azil je odbijen. Meni je sve jasno, zato i kažem da nam Zapad neće pomoći. Ova borba će se nastaviti još žešće. Ja sam se vratio, mira neće biti za režim u RS-u - najavio je.

Dragičevića je na Sarajevskom aerodromu dočekao Muriz Memić, otac stradalog mladića Dženana Memića.

On je najavio nove proteste, ovaj put, kako je kazao ispred OHR-a.

- Da ih pitamo da li oni misle šta raditi i zašto su tu uopće. jer ovi naši ne misle ništa uraditi, očigledno da ne misle - kazo je Memić.

Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića i Muriza Memića kazao je da nedavne izmjene u Tužilaštvu BiH ne smiju biti kamen spoticanja, s obzirom da se slučajevi Memić i Dragičević moraju riješiti.

Upitan da li postoji opasnost od progona Davora Dragičevića nakon povratka u BiH kazao je da bi to bio incident i nepotrebna eskalacija koja bi rezultirala novom krivičnom prijavom za nekog od tužilaca.

- Postoji teorijska mogućnost da neko i dalje insistira na tom navodnom pokušaju ustavnog poretka, međutim sve što se desilo u skro tri godine je ustvari potvrda da je provokacija išla s druge strane, dakle da su vlasti isprovocirale mirne demonstrante, koji imaju pravo po članu 10 Evropske konvencije na udruživanje i okupljanje, tako da ne vjerujem da može doći do hapšenja, ali, naravno, mi smo spremni na sve - kazao je, između ostalog, Feraget.

Dragičević je, podsjetimo, Bosnu i Hercegovinu, odnosno Banju Luku, napustio krajem 2018. godine nakon niza protesta na Trgu krajine. Boravio je u Beču, ali mu je Austrija odbila dati azil, nakon čega je najavio povratak u BiH.

Ranije je najavio da "dolazi u banjalučki geto po pravdu za svog sina".

- Svima je u interesu da zataška ovaj slučaj i ovo ubistvo. Međutim, sa mojim povratkom mnoge stvari će biti jasnije i ja sam rekao da to nikad neću dozvoliti. Sva odgovornost je na državi BiH i SIPA-i u zaštiti mog života, moje porodice, a također odgovornost je na članovima grupe "Pravda za Davida" - rekao je ranije Dragičević.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u aprilu ove godine od Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci preuzelo istragu u slučaju "David Dragičević".

Ustavni su BiH u junu ove godine utvrdio da su Davoru Dragičeviću povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode, istaknuvši da je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka trebalo 100 dana da definira krivično djelo, te da je istraga i nakon tri godine još u toku.

Davidov nestanak je prijavljen 18. marta 2018., a tijelo je pronađeno šest dana poslije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, u blizini banjalučke tvrđave Kastel.

Porodica tvrdi da je David ubijen, te da iza njegovog ubistva stoje pojedini pripadnici MUP-a RS-a. Zbog toga su na banjalučkom Trgu krajine svakodnevno održavani protesti na kojima su u nekoliko navrata prisustvovali deseci hiljada građana.

Krajem 2018. godine policija je nasilno prekinula proteste, te uhapsila Davidove roditelje, dok su okupljanja članova grupe "Pravda za Davida" zabranjena. 

20211027131401_0J4A6786.JPG
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.