open-navfaktor-logo
search
Službe na terenu
Deveti dan: Potraga za stradalim radnikom nastavljena nizvodno prema Maglaju
Potraga za jednim od dvojice radnika firme Cengiz Insaat koji su 8. novembra upali u rijeku Bosnu kod Begovog Hana i dalje traje.
16.11.2021. u 11:48
get url
text

U toku je deveti dan potrage za drugim radnikom turske kompanije Cengiz Insaat koji je zajedno sa svojim kolegom bio angažiran na osiguravanju gradilišta autoceste na koridoru Vc kada su u s krana na deset metara visine pali u nabujalu rijeku Bosnu u Begovom Hanu kod Žepča nakon čega je za njima organizirana potraga.

Pripadnici Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom, njih 15, podijeljeni u tri tima sa medicinskom i tehničkom podrškom, čamcima i potrebnom opremom i danas će pretraživati korito i obale rijeke Bosne od mjesta nesreće do Žepča a današnja potraga proširit će se i od Zavidovića prema Maglaju.

Osim FUCZ-a, na terenu su i pripadnici Gorske službe spašavanja Žepče i Srebrenik, CZ Žepče, PU Žepče, tim Odjela za javnu sigurnost distrikta Brčko BiH sa sonarom koji je prilagođen za ovaj tip rijeke te pripadnici Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama - AFAD iz Turske koji su se odazvali pozivu turske kompanije Cengiz Insaat i 13. novembra se uključili u potragu za nestalim radnikom, državljaninom Turske.

Spasiocima su se i danas pridružili radnici kompanije Cengiz Insaat koji pomažu u potrazi.

Tijelo jednog od radnika, 43-godišnjeg državljanina Turske, spasioci su, 11. novembra, pronašli u rijeci Bosni a za drugim nestalim muškarcem potraga je nastavljena.

Prije početka potrage, jutros je, kao i svakog dana, napravljen plan, dogovorene aktivnosti i zone potrage a svi koji su uključeni u potragu na svojim mobilnim telefonima imaju instaliranu mobilnu aplikaciju za minski sumnjiva područja, upoznati su sa minskom situacijom a uposlenici CZ Žepče podijelili su i karte minsko sumnjive površine u području u kome se odvija potraga.

Tokom prethodnog vikenda pretraženo je 30 kilometara korita rijeke Bosne i 25 kilometara obale nizvodno od mjesta nesreće.

Nažalost, potraga za drugim radnikom, još nije dala rezultate.

U potrazi su do sada učestvovali timovi za potragu i spašavanje na vodi gorskih službi spašavanja iz cijele Bosne i Hercegovine, Spasilačka služba Wolf iz Foče, ISS Zenica, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, Specijalna policijska jedinica MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Eko ronilačka grupa Lukavac, pripadnici AFAD-a, radnici Cengiza, te volonteri.

- Molimo ribare, stanovništvo i sve one koji se kreću u blizini rijeke Bosne, nizvodno od mjesta nesreće ukoliko primijete bilo što sumnjivo da odmah pozovu GSS Žepče na dežurni broj 063/544-633 ili policiju na broj 122 - poručili su iz GSS-a Žepče.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.