open-navfaktor-logo
search
Proljetna sjetva
Direkcija robnih rezervi FBiH kasni s isporukom goriva poljoprivrednicima, obećavaju da će biti do kraja aprila
U Udruženju poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine nezadovoljni su tempom podjele dizel goriva u količini od 1.400.000 litara poljoprivrednim proizvođačima iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi. 
20.04.2022. u 09:56
get url
text

Vlada FBiH je još 24. marta odobrila podjelu goriva kao pomoć poljoprivrednim proizvođačima za proljetnu sjetvu koja je uveliko u toku.

- Ovo što radi Federalna direkcija robnih rezervi je nečuveno, skandalozno. Vlada FBiH je uradila svoj dio posla, ali je sada sve zapelo u Direkciji koja još za većinu kantona nije dostavila spiskove distrubuteru za podjelu goriva.

Sjetva je u toku, a dodijeljeno gorivo poljoprivrednici u većini kantona dobit će u najboljem slučaju za mjesec. I tako poljoprivrednici umjesto da koriste besplatno gorivo, moraju ga plaćati tri marke po litru - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

VEZANI TEKST - Dobar potez Vlade FBiH sa dizel gorivom, ali šta čeka Federalna direkcija za robne rezerve? 

U Federalnoj direkciji robnih rezervi tvrde suprotno.

- Primjedbe poljoprivrednika nisu na mjestu. Zaključili smo ugovor sa distrubetrom i vjerujem da će gorivo biti podijeljeno do kraja aprila. Ne mislim da će zbog toga kasniti sjetva, loše vrijeme onemogućava trenutno radove tako da će poljoprivrednici na vrijeme dobiti gorivo - rekao je za Faktor Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.