open-navfaktor-logo
search
Deset mu je godina
Dječak, kojem su rekli da nikad neće prohodati, sprema se da prepješači Arktik
Desetogodišnji dječak s cerebralnom paralizom iz Corbyja u Engleskoj, kojem su jednom rekli da možda nikada neće prohodati, priprema se za pješačenje po Arktiku u znak sjećanja na svog oca koji je preminuo od raka crijeva u februaru 2022. u dobi od 40 godina.
02.02.2024. u 13:19
get url
text

Caeden Thomson rođen je 12 sedmica ranije, a porodici je rečeno da možda nikada neće prohodati.

No Caeden se popeo na najviši vrh u Škotskoj Ben Nevis i sada je spreman suočiti se s arktičkim izazovom u znak počasti svom ocu.

John Cousins, planinski vodič, rekao je da "najveća opasnost u takvim uvjetima dolazi od hladnoće".

Caeden bi trebao otputovati u Švedsku u ponedjeljak s majkom Lisom, bratom Ashtonom (12) i sestrom Khyom (14). Porodica planira odletjeti u Stockholm, a zatim otputovati u Jokkmokk, koji se nalazi u Laponiji, udaljen nekoliko kilometara sjeverno od Arktičkog kruga, piše BBC.

Njegovoj porodici rečeno je da dječak možda nikad neće hodati, no on se popeo na Ben Nevis 2020, zajedno sa svojom majkom, ocem Alanom te bratom i sestrom, kako bi prikupio novac za dobrotvornu organizaciju Scope.

Caeden je sada spreman putovati po Arktiku kako bi prikupio novac za National Health Service i bolnicu Cynthia Spencer u kojoj je njegovan njegov otac.

Porodica se nada da će skupiti 10.000 funti, a sa sobom će ponijeti i Alanov pepeo u urni. Lisa je rekla da je planirala putovanje sa svojim suprugom.

- Samo zato što imate invaliditet ne sprečava vas da radite sve što želite. Idemo naprijed učiniti ono što je Alan želio učiniti. Ima prilično visok mišićni tonus pa će mu biti hladno i hodanje po snijegu će biti prilično naporno - rekla je Lisa Thomson.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.