open-navfaktor-logo
search
Naučnici u čudu
Do sada neviđeno: Kornjača za koju se smatralo da je biljojed pojela pticu
Naučnici su snimili trenutak kada je aldabraska divovska kornjača sa Sejšela, za koju se do sada smatralo da je vegetarijanka, napala i pojela pticu čigra u, kako kažu, prvom namjernom slučaju lova na bilo koju vrstu divljih kornjača.
25.08.2021. u 09:04
get url
text

- Ovo je potpuno neočekivano ponašanje i nikada prije nije viđeno kod divljih kornjača - rekao je u saopćenju Justin Gerlach, direktor studija u Peterhouseu u Cambridgeu i pridruženi istraživač u Muzeju zoologije Univerziteta Cambridge, prenosi CNN.

Divovska kornjača za koju se mislilo da je izumrla prije 100 godina živi na Galapagosu.

- Bio je to vrlo spor susret, a kornjača se kretala normalnim, sporim tempom - cijela je interakcija trajala sedam minuta i bila je prilično zastrašujuće – Gerlach.

Anna Zora, voditeljica zaštite na otoku Frégate i koautorica studije, zabilježila je iskušenje koje se dogodilo u julu 2020.

- Kad sam vidjela da se kornjača čudno kreće, sjedila sam i gledala, a kad sam shvatila šta se događa počela sam snimati, kazala je Zora.

Iako se za ovu vrstu kornjača dosad mislilo da su najveći biljojedi na Galapagosu i Sejšelima, ljudi su ih znali vijdeti kako "oportunistički" jedu strvine, kosti i puževe kućice zbog kalcija.

- Inače je normalno za biljojede da jedu mrtve životinje kao izvor proteina. Ali ovo je prvi video-dokaz da namjerno ubijaju radi prehrane – istakao je Gerlach.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.