open-navfaktor-logo
search
Koliko košta gram
Dok većina građana prodaje porodično zlato da preživi, bogati ga kupuju u polugama
Kako preživjeti sva moguća i nemoguća poskupljenja hrane, usluga, režija i kako spasiti vrijednost novca od propadanja, u Bosni i Hercegovini građani se snalaze na dva načina. Prvi koji nemaju ušteđevine prodaju porodično zlato, a drugi koji imaju debele ušteđevine nastoje svoj novac pretvoriti u zlato.
25.03.2022. u 20:37
get url
text

Ovo je samo dio razloga značajnog rasta cijena zlata na svjetskim berzama, koje posljednjih sedmica bilježe rekordne vrijednosti i prošle sedmice dostiglo je vrijednost 25,49 dolara po unci (31 gram).

U Bosni i Hercegovini porodični nakit se uglavnom prodaje kao lomljeno zlato da bi se preživjelo, ističe Igor Gavran, ekonomski analitičar.

- Oni koji imaju viška novca u Bosni i Hercegovini mogli bi uložiti u zlato jer to je mnogo pametnija investicija u ovoj situaciji nego držanja novca u banci i jer su kamatne stope na štednju gotovo nepostojeće. Dok raste inflacija u BiH, kao i u cijelom svijetu, raste vrijednost zlata, a opada vrijednost marke. Sada se postavlja pitanje gdje kupiti zlato u polugama jer jedino je zlato otporno na inflaciju. U većini zemalja u svijetu postoji tržište zlata i bilo bi isplativo da se takav biznis pokrene i u našoj zemlji. Ali ne treba brinuti o našim građanima koji imaju mnogo novca, oni će naći način kako da kupe zlato – kaže Gavran.

Provjerili smo u nekoliko gradova u BiH koliko se plaća gram lomljenog zlata i zlatari su nam kazali da je malo povećan otkup zlata, a zlato otkupljuju po sljedećim cijenama:

Za gram lomljenog 14-karatnog zlata cijena se kreće od 47 do 53 marake.

Jedan gram 18-karatnog zlata je skuplji i otkupljuje se od 57 do 68 maraka.

Zbog rekordne inflacije u eurozoni, ali i u Bosni i Hercegovini, realne plaće već mjesecima padaju, što znači da je kupovna moć građana zapravo manja, dok novčane ušteđevine koje većina štediša drži u bankama ubrzano gube na vrijednosti. Osim toga, investicijsko zlato pruža i zaštitu od ekonomskih kriza i nestabilnosti jer je poznato kao sigurno utočište kapitala u nesigurnim vremenima, što je dokazalo više puta kroz historiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.