open-navfaktor-logo
search
Trier
Doživotni zatvor Nijemcu koji se namjerno zaletio na pješake, ubivši petero, među kojima i novorođenče
Njemački sud osudio je 52-godišnjeg muškarca na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva pet osoba, uključujući i novorođenče, tako što je jurećim automobilom uletio u pješačku zonu u gradu Trieru na zapadu zemlje. 
16.08.2022. u 20:45
get url
text

Sud u Trieru također je naredio da muškarac, koji je prije kobne vožnje 2020. popio veću količinu alkohola, bude smješten u psihijatrijsku ustanovu visoke sigurnosti.

On je optužen da je namjerno uletio među pješake.

Tužioci su tokom jednogodišnjeg suđenja tvrdili da je vozač planirao napad s namjerom da "ubije ili povrijedi što više ljudi", a sud je prihvatio ovaj argument. Osuđen je za pet tačaka optužnice za ubistvo i 18 tačaka za pokušaj ubistva. 

Prema nalazu psihijatra, optuženi boluje od paranoidne shizofrenije i ne sjeća se događaja od 1. dcembra 2020. godine.

Psihijatar je objasnio da je 52-godišnjak sebe vidio kao žrtvu "državne zavjere velikih razmjera" te je osjećao da ga progone, prisluškuju i čak nadziru. Šutio je tokom cijelog suđenja.

Prema tvrdnjama tužilaštva, optuženi je bio samac, nezaposlen, bez stalnog prebivališta i ogorčen ličnim prilikama.

Bernd W. proveo je nekoliko noći u vozilu prije vožnje za koju je osuđen te nije imao stalnu adresu. Advokat muškarca, čije se prezime ne smije otkriti prema njemačkim zakonima o privatnosti, rekao je da razmatra hoće li se žaliti na odluku o kazni.

FOTO: SCREENSHOT

Pet osoba, uključujući i petosedmično dijete, ubijeno je, dok je 15 ljudi povrijeđeno u napadu 1. decembra 2020. godine. Šesta žrtva umrla je gotovo godinu nakon napada.

- Laknulo mi je što je gotovo - rekao je Wolfgang Hilsemer, čija je sestra bila jedna od žrtava.

- Spavat će ili u zatvoru ili na psihijatrijskom odjelu. Laknulo mi je što je to ishod - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.