open-navfaktor-logo
search
Los Angeles
Drske pljačke kontejnera sa markiranom robom Union Pacifica
Hrpe opljačkanih paketa na šinama Los Angelesa postale su svjedočanstvo drskih pljački vlakova, ali prema Union Pacific Corp (UNP), problem je pod kontrolom.
21.01.2022. u 16:16
get url
text
Union Pacific
Union Pacific

Lopovi su provaljivali u kontejnere teretnih vozova i krali vrijednu robu koja pripada vrhunskim trgovcima kao što su Amazon REI, Target... 

Fotografije pljačke u Los Angelesu (LA) postale su viralne na društvenim mrežama i pogoršale nemilosrdnu krizu snabdjevačkog lanca koja je odgodila isporuke i za potrošače i za firme. Pošiljke su dio otprilike 40 posto robe koja ulazi u SAD preko luka Los Angelesa i Long Beacha, najvećih u zapadnoj hemisferi, prije nego što se utovare u vozove ili kamione da se odvezu do ostatka nacije.  

- Ovdje se mora obaviti puno posla - rekao je Lance Fritz, predsjednik Union Pacifica, predsjednik i izvršni direktor, za Yahoo Finance Live u četvrtak.

U zapanjujućem pismu objavljenom u decembru Okružnom tužiocu LA-a , firma je upozorila da bi mogla skrenuti s rute s tog područja kako bi izbjegla problem, nešto što je Fritz inzistirao da firma ne želi učiniti, barem ne još.

- To je nuklearna opcija i oklijevamo povući taj okidač - dodao je Fritz.

Prema podacima iz Union Pacifica krađe su porasle za nevjerojatnih 160 posto tokom 2021. godine u okrugu LA, s prosječno 90 kontejnera provaljenih svaki dan tokom posljednja tri mjeseca. Firma procjenjuje da su u prošloj godini te provale koštale pet miliona dolara štete.

Za borbu protiv pljački, Union Pacific je rasporedio više bespilotnih letjelica kako bi odvraćali pljačkaše i prikupljali dokaze. 

Firma je angažovala dodatne specijalne agente koji su pomogli u hapšenju više od 100 ljudi u posljednja tri mjeseca, a udružili su se s lokalnim organima za provođenje zakona kao što je policijska uprava Los Angelesa. 

Krađa u maloprodaji je u porastu diljem SAD-a posljednjih pet godina, a organizirani kriminalni lanci ciljaju na trgovine posvuda. Nacionalna federacija maloprodaje izvijestila je da je više od dvije trećine trgovaca reklo da je pandemija povećala rizike za njihovu organizaciju.

Donedavno je krađa tereta bila manja briga za trgovce na malo, a samo je 6,9 posto trgovaca doživjelo značajan porast rizika, prema NRF-ovom Retail Security Survey.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.