open-navfaktor-logo
search
Odluke
Drvni briketi ipak mogu iz BiH, privremeno ukinute carine na uvoz električnih auta
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojio izmjene ranije donesene odluke o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta. Po novom, zabrana se ne odnosi na drvne brikete, koji su bili obuhvaćeni prethodnom odlukom.
28.07.2022. u 16:56
get url
text

Razlog omogućavanja izvoza drvnih briketa iz BiH je što na bh. tržištu nema zainteresovanih kupaca za njih.

Osim ove, Vijeće ministara BIH je usvojilo i odluku kojom se privremeno ukidaju carine na uvoz električnih automobila i smanjuje carina na uvoz hibridnih automobila, i to do kraja godine. Ovo je urađeno nakon takve inicijative Vanjskotrgovinske komore BiH.

- Odlukom se do kraja godine ukida carina na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjuje carinska stopa za uvoz hibridnih automobila sa dosadašnjih 15 na pet posto - saopćeno je iz Vijeća ministara.

Cilj je motivacija na kupovinu i uvoz ove vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine.

- Istovremeno bi zbog porasta uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH trebalo doći do otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, ali i porasta ulaganja u električne punjače - dodaju iz Vijeća ministara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.