open-navfaktor-logo
search
Raste napetost
Države pozivaju svoje državljane da napuste Ukrajinu
Zbog rastućih napetosti i nepredvidive sigurnosne situacije Japan, Nizozemska, Crna Gora, Izrael i Sjeverna Makedonija pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu.
11.02.2022. u 18:03
get url
text

Nizozemska vlada savjetovala je svoje građane da napuste Ukrajinu što je ranije moguće zbog pogoršane sigurnosne situacije,  javila je u petak nizozemska radio stanica BNR, pozivajući se na nizozemskog ambasadora u Ukrajini.

Nizozemska će izmjestiti svoju ambasadu iz Kijeva u Lviv u zapadnoj Ukrajini, javio je BNR, prenosi Reuters.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak da je uputilo preporuku japanskim državljanima u Ukrajini da odmah napuste tu zemlju.

Rusija je stacionirala više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, povećavajući strahovanja od rata.

Američki državni sekretar Antony Blinken ranije je izjavio da bi invazija mogla biti pokrenuta svakog časa. Moskva negira da ima bilo kakve planove napada.

Trenutno se oko 150 japanskih državljana nalazi u Ukrajini, saopćio je zvaničnik japanskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reutes.

VEZANI TEKST - Rusija i Ukrajina bez pomaka u pregovorima

Također, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pozvalo je crnogorske državljane koji borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorija te države.

Državljani Crne Gore se mole da budu u stalnom kontaktu s Ambasadom Crne Gore u Ukrajini, saopćilo je spomenuto Ministarstvo.

S osobljem diplomatskog predstavništva Crne Gore u Kijevu mogu kontaktirati putem telefona: +380 44 287-78-11, +380952323712, te na mail: [email protected].

Poziv svojim državljanima da ne putuju u Ukrajinu, a ako se tamo već nalaze da što prije napuste tu zemlju uputilo je i Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, prenosi Radio i Televizija Crne Gore.

Ambasada Bosne i Hercegovine također je, nešto ranije, upozorila građane da ne putuju u Ukrajinu.

Usred napetosti u odnosima sa Rusijom, Ministarstvo spoljnih poslova Izraela savjetovalo je danas Izraelcima da ne putuju u Ukrajinu.

Izraelcima koji su trenutno u Ukrajini preporučeno je da razmotre da li da odu iz te zemlje i da "u svakom slučaju izbjegavaju opasna područja", prenijeli su izraelski mediji.

Od izraelskih diplomata i zaposlenih u ambasadi Izraela u Kijevu je zatraženo da evakuišu svoje porodice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.