open-navfaktor-logo
search
Pristup informacijama
Državni zastupnici se pitaju da li se Delegacija EU-a u BiH služi dvostrukom igrom
U Sarajevu je u toku sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a najviše polemike izazvalo je izlaganje zastupnika Saše Magazinovića (SDP) koji je govoreći o Prijedlogu zakona o slobodi pristupa informacijama kazao kako Delegacija Evropske unije u BiH igra dvostruku igru.
24.07.2023. u 14:51
get url
text

Magazinović tvrdi kako je amandmane na prijedlog zakona koje je uložio SDA-ov zastupnik Šerif Špago, ustvari pripremila Delegacija EU-a.

- Oni su pripremili amandmane i išli od zastupnika do zastupnika i tražili ko će ih predložiti. Na kraju ih je predložio Špago, ali to nisu njegovi – nego amandmani EU-a. Da se razumijemo, amandman je dobar i to je OK. Međutim, ono što niste mogli pročitati u javnosti – jeste da isti oni koji kažu da ovo trenutno nije u skladu s međunarodnim standardima, nas zovu iz Delegacije EU-a da usvojimo zakon i ako amandman ne prođe.

Drugim riječima, u javnosti se osuđuje zakon Vijeća ministara BiH, a mimo javnosti nam se kaže – glasajte za njega. Onda kad mi glasamo za njega – kažu nam "usvojili ste zakon mimo EU standarda". Nećemo se tako igrati. Ovo nije prvi put da se u javnosti nešto osporava i šalju saopćenja, a da se nama govori drugačije - istakao je Magazinović.

Reagovao je Safet Kešo (SDA).

-  Ovo je frapantno. Znači li da EU pokazuje dva lica? Ako je tako, ovaj dom treba tražiti izjašnjenje EU-a o tome da li je tačno ono što je Magazinović danas iznio - poručio je Kešo.

Branislav Borenović (PDP) je zatražio da se očituje EU.

- Čini se da imamo zvanične i nezvanične vrste komunikacija. Postavlja se pitanje čega se držati - saopćenja EU-a ili nezvaničnih informacija koje dobijaju zastupnici pozicije - naglasio je Borenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.