open-navfaktor-logo
search
Ročište za pritvor
Dupovac i Mutap na meti Tužilaštva zbog zelenog "clia", advokati tvrde: Istraga je nedopuštena, o tome je riječ dao Ustavni sud
U Sudu BiH jutros je održano ročište povodom prijedlga Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanjem pritvora Hasanu Dupovcu, nekadašnjem šefu jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS, i Zijadu Mutapu, ocu Alise Mutap, a koji se sumnjiče za ometanje istrage u slučaju "Dženan Memić".
03.02.2021. u 14:21
get url
text

Tužilac Ćazim Hasanspahić jutros je obrazložio zbog čega Tužilaštvo smatra da bi boravkom na slobodi oni mogli ometati krivični postupak, te kako bi njihovo puštanje na slobodu moglo uznemiriti javnost, a zbog čega je pritvor u zatražen.

On je kazao da provode opsežnu istragu kojom je obuhvaćen veći broj osoba, te da su Sudu dostavili obimnu dokumentaciju u kojoj se nalazi niz iskaza svjedoka i materijalnih dokaza, a iz kojih će Sud, prema njegovim riječima, "moći utvrditi osnovanu sumnju da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret".

On je tu posebno izdvojio iskaze svjedoka S. D. i E. A. (tužilac nije naveo puni identitet ovih svjedoka, op.a.), a radi se o osobama za koje Tužilaštvo tvrdi je Hasan Dupovac stupio s njima u kontakt i obećao im novac kako bi pribavili zeleni "renault clio", iako oni nisu ovlaštene osobe, odnosno policajci.

Nakon što su oni pronašli vozilo, ono je preuzeto i predato istražnim organima. 

Tužilac Ćazim Hasanspahić

Radi se o vozilu, koje se, kako je naveo, nikada kasnije nije pojavilo u istrazi slučaja smrti Dženana Memića.

(Zeleni "renault clio" vozio je bivši momak Dženanove djevojke Alise Mutap, koji je bio predmet provjera na samom početku istrage, op. a.)

Tužilac je danas kazao da  i sam Zijad Mutap prilikom saslušanja nije negirao da se raspitivao za to vozilo i da je rekao da se ono prodavalo.

Naveo je i da su tokom prekjučernjih pretresa pronađeni i oduzeti predmeti među kojima su telefoni, CD-ovi, SIM kartice i USB stikove, kao i bilješke koje su pronađene u objektu Zijada Mutapa pod nazivima "Muriz Memić intervju", "Muriz Memić interno" i itd., te da Tužilaštvo treba pronađene predmete vještačiti i analizirati.

Dodao je i da su jučer došli do iskaza još jednog svjedoka, koji je tražio mjere zaštite, te najavio da će istraga zasigurno biti proširena u odnosu na najmanje tri osobe.

- Radi se o istrazi koja je u fazi u kojoj je potrebno prikupiti dokaze u atmosferi bez pritiska - kazao je tužilac, te dodao da osumnjičeni znaju šta im se stavlja na teret i ko su svjedoci, te da je iz toga "jasna opasnost od ometanja istrage".

Kada je u pitanju bojazan od uznemirenja javnosti, Hasanspahić je naveo da je poznato da je porodica Dženana Memića u više navrata organizirala proteste, čiji je motiv, kako je naveo, "upravo ovakve radnje za koje postoji osnov sumnje da su se odvijale".

Ermin Gačanović, advokat prvoosumnjičenog Hasan Dupovca na početku svog izlaganja je kazao kako "ovo nije istraga, već gruba zloupotreba Tužilaštva BiH za dnevnopolitičke potrebe u Kantonu Sarajevo". Kazao je i da odbrani nisu dostavljeni dokazi uz prijedlog za pritvor, odnosno da je od 83 dokaza koji se spominju u spisu, odbrani dostavljen tek 21 i to se radi o dokazima koji se odnose na lišenje slobode osumnjičenih, pretrese prostorija, potvrde o izuzimanju predmeta i sl."

Advokat Ermin Gačanović

- Nijedan zapisnik o saslušanju svjedoka, a traži se najstrožija mjera isključivo temeljem iskaza tih svjedoka odbrani nije dostavljen - kazao je Gačanović, te dodao da isnistira da im se omogući uvid u zapisnike o saslušanju tih svjedoka.

Time je, kako je naveo, odbrani onemogućeno da osporavaju osnovanu sumnju.

On je također prigovorio na nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine u konkretnom slučaju.

Tužilaštvo je, naime, kao pravni osnov da se proglasi nadležnim navelo da se radi o krivičnom djelo iz kojeg su nastupile štetne posljedice izvan teritorije entiteta.

Gačanović je u tom kontekstu spomenuo kako Tužilaštvo BiH nikad nije od kantonalnog tužilaštva preuzelo slučaj ubistva dvojice pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, iako se radilo o krivičnom djelu koje je imalo elemente međuentitetskog kriminala i u čijem rasvjetljavanju su učestvovale policijske agencije sa svih nivoa, od kantonalnih, preko entitetskih do državnih.

Kazao je i da je Tužilaštvo navelo da je ponudilo šest svjedoka, a da se u prijedlogu nalazi samo interpretacija iskaza dvojice svjedoka.

Ukazao je i da se u prijedlogu navodi da "iz presretnutih razgovora nešto proizilazi", a da ne postoji naredba suda o posebnim istražnim radnjama niti odbrana ima saznanja o tome. Hasanspahić je naknadno objasnio da se radi o grešci, te da su ne radi o "presretnutim" već "predočenim" razgovorima.

Istaknuo je i da ne stoji tvrdnja tužioca da se za ovo krivično djelo može izreći kazan od 10 godina ili teža, jer Tužilaštvo Hasanu Dupovcu na teret stavlja da je
"pristupio grupi za organizirani kriminal, odnosno djelo kažnjivo po članu 346 stav 1 KZ-a FBiH za koje je zapriječena kazna do jedne godine.

- Pored toga, za krivično djelo iz člana 346, stav od 1 do 3 ne može biti izrečena kazna teža od one koja je izrečena osobi kojoj je učinjena pomoć. Kojoj osobi je učinjena pomoć? Ta osoba bi morala biti obuhvaćena istragom. Takvog učinitelja nema i ne može biti ni djela - kazao je Gačanović.

Također je navelo da Tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da je bilo ikakvog utjecaja na bilo kojeg svjedoka, a da je od slučaja prošlo već pet godina.

- Da li je Tužilaštvo u prijedlogu namjerno izlistalo imena kako bi mogli reći da su nam ona poznata. U tom slučaju radi se o fingiranju pritvorskog razloga - naveo je
Gačanović.

Kazao je i da je u zadnje dvije godine nebrojeno puta u medijima objavljeno da se vodi ova istraga i protiv koga se vodi, te da je njegov branjenik spominjan u medijima "kao najveći zločinac".

- Da je htio imao je dovoljno vremena da bilo šta učini, a i Tužilaštvo je imalo vremena da dokaže takvu indiciju - kazao je advokat.

Kada je u pitanju navodno zaobilaženje procedura u izuzimanju vozila, Gačanović je kazao da je o tome provođena istraga u Kantonalnom tužilaštvu KS i da je donesena odluka da u tim radnjama nema elemenata bilo kakvog krivičnog djela, a da je utvrđena povreda službene dužnosti.

VEZANI TEKST - Uhapšeni Mutap i Dupovac na krim-obradi u SIPA-i; Memić: Znao sam da će doći ovaj dan

- Pritužba na tu odluku odbijena je 18.9.2017. godine, a Vrhovni sud FBiH je naveo da su ocijenili kako je ta odluka pravilna i zasnovana na zakonu - naveo je Gačanović.

Rekao je i da je Dupovac u vezi s tim dva ili više puta saslušavan kao osumnjičeni.

- Zeleni "clio" koji Tužilaštvo drži kao svetu knjigu je rezultat jednog dijela operativnog rada u istrazi MUP-a KS, koja je imala više pravaca i gdje su se služili sistemom eliminacije i on nije ni korišten kao dokaz u predmetu pred Kantonalnim sudom - rekao je Gačanović.

Ukazao je na to da policajac Dupovac ne može sam provoditi istražne radnje, te da bi i danas u istoj situaciji isto postupio.

Pitao se kakvu poruku Tužilaštvo ovim šalje svim policijskim službenicima.

- Da će za radnje koje poduzimaju biti krivično gonjeni i to više puta? - kazao je advokat, te tražio od suda da prijedlog odbije kao nedopušten, a alternativno kao neosnovan.

Rekao je da iako Tužilaštvo nije predložilo mjere zabrane kao blažu varijantu, oni Sudu predlažu da osumnjičenom izrekne mjere zabrane u vidu zabrane napuštanja boravišta, eventuialni kućni pritvor, kao i zabranu sastajanja sa drugim osobama i svjedocima.

Advokatica Nina Kisić, koja zastupa osumnjičenog Zijada Mutapa kazala je da je prijedlog Tužilaštva nedopušten, ali i da je preuranjen.

Pritom se pozvala na odluku Ustavnog suda BiH prema kojima se "o postupku može diskutovati tek nakon njegovog okončanja", podsjetivši da Vrhovni sud FBiH još nije donio odluku u slučaju Dženan Memić, kao i na odluku Ustavnog suda u konkretnom slučaju u kojoj je navedeno da su "propusti rezultat želje da se rasvijetli krivično djelo". 

Advokatica Nina Kisić

Podsjetila je da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće, te podcrtala da ta istraga nije obustavljena zbog nedostatka dokaza, već zbog nepostojanja elemenata krivičnog djela.

Za postupke Zijada Mutapa je kazala da se "on našao u situaciji da pokušava doći do saznanja o događaju u kojem je povrijeđen njegov član porodice koji od 2009. godine ima dijagnozu teškog oboljenja" i da je "renault clio spominjan u kontekstu da ga je vozila osoba koja je potencijalni učesnik događaja, te podsjetila da se radi o prvim danima istrage nakon događaja. 

I ona je spomenula slučaj ubistva dvojice policajaca, podsjetivši da su prvih dana svi tragali za crnim "audijem", da bi se ispostavilo kasnije tokom istrage da je u pitanju vozilo "seat leon".

Za bilješke Mutapa koje je naveo tužilac je kazala da ih je on u više navrata sam nudio Tužilaštvu kada je saslušavan u svojstvu svjedoka.

Također je kazala da postojanje navodnog svjedoka Sud ne može uzimati u obzir, jer tužilac nije dostavio nikakav dokaz, osim njegove tvrdnje o postojanju tog svjedoka. 

Drugi branilac Zijada Mutapa Goran Dragović je kazao kako se radi o najjavnijoj istrazi za koju on zna, da se na svim portalima može naći od kada se vodi i protiv koga.

Kazao je i da je Tužilaštvo zadnju radnju preduzelo 2019. godine nakon čega nije ništa poduzimano do hapšenja prekjučer.

- Da li Tužilaštvo traži pritvor kako bi se tek sad vodila istraga, šta smo dosad radili - naveo je Dragović. 

On je također istaknuo mogućnost utjecaja na svjedoka E. A. , kazavši da Sud zna o kome se radi i pitavši u tom kontekstu kako bi mogao na njega utjecati.

(Svedok E. A. se, iako to nije spominjano u sudnici, nalazi se u pritvoru i optužen je za krivično djelo ubistvo, op.a.) 

Odluka sutkinje za prethodni postupak Tatjane Kosović trebala bi bit poznata u popodnevnim satima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.