open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Dvojica carinika kažnjena zatvorom zbog primanja mita, posredniku uvjetna kazna: Na "kafu" uzimali 70-100 KM
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu u predmetu "Amir Harbaš i drugi", saopćeno je iz tog suda.
23.03.2022. u 15:21
get url
text

Optuženi Mersud Sijamhodžić je u ovom predmetu proglašen krivim za produženo krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 2. Krivičnog zakona BiH (KZBiH) u vezi s članom 54. KZBiH; optuženi Adnan Topić za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 2. KZBiH; Safet Durić za produženo krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 2. KZBiH u vezi s članom 54. KZBiH.

Mersud Sijamhodžić osuđen je na devet mjeseci zatvora, Adnan Topić na šest mjeseci.

Sijamhodžiću i Topiću su, kao sporedne, izrečene novčane kazne od po 3.000 KM, što su dužni platiti u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude, a ukoliko ne plate u cijelosti ili djelimično, Sud će, u skladu s članom 47. stav 3. KZBiH, zamijeniti novčane kaznama zatvora tako što će se za svakih započetih 100 KM novčane kazne, odrediti jedan dan zatvora.

Od optuženog Mersuda Sijamhodžića oduzet je primljeni dar u novčanom iznosu od 300 KM i 200 eura, a od optuženog Adnana Topića primljeni dar u novčanom iznosu od 400 KM.

Navedene iznose dužni su uplatiti u korist budžeta BiH u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude.

Sud je optuženom Safetu Duriću izrekao uvjetnu osudu, kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci. Istovremeno je određeno da kazna neće biti izvršena ako optuženi u roku od dvije godine, od dana pravomoćnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Duriću je, kao sporedna, izrečena kazna od 2.000 KM koju je dužan platiti u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude. Ako je ne plati u cijelosti ili djelimično, Sud će, u skladu s članom 47. stav 3. KZBiH, zamijeniti novčanu kaznu  kaznom zatvora tako što će se za svakih započetih 100 KM novčane kazne, odrediti jedan dan zatvora.

Optuženi su krivi što su tokom 2018. godine do 29.1.2019. godine, na području Velike Kladuše, i to: optuženi Adnan Topić i Mersud Sijamhodžić, kao carinski službenici, koristeći svojstvo službenih lica prilikom vršenja carinskog nadzora i postupka nad robom u postupku uvoza polovnih automobila i drugih roba, koristeći mogućnost velikog raspona u određivanju vrijednosti robe odnosno carinske osnovice/vrijednosti, od uvoznika zahtijevali davanje dara da bi proveli carinski postupak koji su bili dužni izvršiti.

Optuženi su unaprijed određivali vrijednost vozila ili drugih roba na koje će biti vršeno obračunavanje carinskih dadžbina i PDV-a te su za prihvatanje navodno umanjene vrijednosti robe od uvoznika zahtijevali davanje dara koji su nazivali "kafa" u novčanom iznosu od 70 do 100 KM za jedno polovno vozilo ili više, u zavisnosti od vrijednosti vozila i drugih roba, te primali dar da u okviru svoje funkcije izvrše što bi morali izvršiti.

Optuženi Safet Durić je kao direktor i odgovorno lice špediterske agencije "Veds-Šped" d.o.o. Velika Kladuša, u svojstvu špeditera, posredovao pri ovakvom podmićivanju.

Optuženi Amir Harbaš, Mersud Sijamhodžić, Adnan Topić i Safet Durić oslobođeni su optužbe da su počinili: optuženi Amir Harbaš krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. KZBiH u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 2. KZBiH, a optuženi Adnan Topić, Mersud Sijamhodžić i Safet Durić krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZBiH u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 2. KZBiH.

Optuženi Edin Pjanić oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.