open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
Dvojica članova Matkovićeve grupe pušteni iz Vojkovića nakon plaćanja više od pola miliona KM jemstva
Mitar Blagojević i Dražen Šiniković, članovi narkogrupe Milana Matkovića, optužene za promet ogromnih količina narkotika, a koji su uhapšeni početkom godine na osnovu podataka iz kriptovane aplikacije Anom, pušteni su iz zatvora u Vojkovićima nakon što je Sud BiH prihvatio jemstvo od ukupno 564.670 KM i odredio im mjere zabrane.
13.11.2023. u 17:08
get url
text

VEZANI TEKST - Korišteni dokazi iz Anom aplikacija: Podignuta optužnica protiv još osam osoba, među njima policajac iz HNK

Kako je saopćeno iz Suda BiH, nakon održanog ročišta povodom prijedloga braniteljica optuženih, na kojem se Tužilaštvo izjasnilo da je saglasno da se odredi jemstvo i izreknu mjere zabrane kako su predložene u prijedlozima braniteljica optuženih, Sud je donio rješenje kojim je od Blagojevića prihvaćeno jemstvo u iznosu od 265.200, a Šinikoviću u iznosu od 299.470.

Njima je ukinut pritvor i istovremeno određene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta i zabranu putovanja, kao i mjera obaveznohg povremenog javljanja državnom organu.

- Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca. Optuženi su posebno upozoreni da im se može odrediti pritvor u slučaju da prekrše neku od izrečenih mjera zabrane - navedeno je iz Suda BiH.

Mitar Blagojević, zvani General, rođen 1986. godine u Foči i Dražen Šiniković, rođen 1980. godine u Konjicu, zajedno s drugim pripadnicima grupe, terete se da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga. Blagojević je pored toga oprtužen da je u sklopu organoizovane kriminalne grupe počinio krivično djelo krivotvorenje isprave, a Šiniković krivično djelo pranje novca.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, članovi grupe, čiji je, prema optužnici, organizator Milan Matković, terete se da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU-a i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga kokain i marihuana, sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga krivična djela.

U optužnici se navodi da su optuženi nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina kokaina i marihuane, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.