open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Erdogan: Bez pokazivanja poštovanja prema islamu, Švedska da ne gaji velike nade o članstvu u NATO-u
Osudivši subotnje spaljivanje Kur'ana u Štokholmu, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je Švedskoj da neće dobiti podršku za članstvo u NATO-u ako ne poštuje Tursku i ne pokazuje poštovanje prema islamu.
23.01.2023. u 18:35
get url
text

VEZANI TEKST - Švedska dozvolila antiturski protest tokom kojeg će danski ekstremni desničar ponovo spaliti Kur'an

Turski predsjednik Erdogan predsjedavao je današnjom sjednicom Kabineta u Ankari, a potom u obraćanju naciji kazao da je raspravom utvrđeno da je nedjelja, 14. maj 2023. godine, najbolji datum za održavanje ovogodišnjih izbora u Turskoj.

- Ukoliko parlament ne bude imao dovoljnu većinu za to, iskoristit ću predsjedničke ovlasti i donijeti odluke da se izbori održe na taj datum - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao da na međunarodnoj sceni posljednjih dana posebnu pažnju pridaje pitanju dešavanjima u Švedskoj u kojoj se u subotu uz policijsko odobrenje dogodio skup na kojem je spaljen Kur'an.

Erdogan je oštro osudio spaljivanje Kur'ana u Švedskoj i poručio da niko nema slobodu vrijeđati vjeru muslimana ili drugih religija.

- Taj ružni čin u Švedskoj je uvreda za sve koji poštuju temeljna prava i slobode ljudi, a posebno za muslimane - kazao je Erdogan.

Podsjetivši da se incident dogodio ispred turske ambasade u Stockholmu, Erdogan je poručio da oni koji su omogućili takvo nešto, ne mogu očekivati dobru volju Turske po pitanju švedskog zahtjeva za članstvo u NATO-u.

- Ukoliko ne poštujete Tursku i ne pokazujete poštovanje prema vjerovanju muslimana, nećete dobiti našu podršku u vezi s NATO-om - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je i ovom prilikom osudio blagonaklonost švedskih vlasti spram aktivnosti terorističkih i antiislamskih grupa, što je i bio glavni prigovor Turske na zahtjev za prijem Švedske u NATO.

VEZANI TEKST - Moguća blokada puta u NATO: Turska osudila Švedsku zbog demonstracija pristalica terorističke grupe PKK

- Ukoliko toliko vole pripadnike terorističkih organizacija i antiislamiste, predlažemo im da i nacionalnu odbranu predaju njima u ruke - poručio je Erdogan.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je u subotu primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije tokom spaljivanja svete islamske knjige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.