open-navfaktor-logo
search
FETO i PKK
Erdogan: Gaze se osnovne slobode miliona muslimana, a njihova vjera se prikazuje kao prijetnja
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je osudio države koje su postale sklonište za teroriste koji bježe od turskih pravosudnih institucija.
11.01.2023. u 17:20
get url
text

- Ubice okrvavljenih ruku koji oduzimaju pravo na život, koje je najosnovnije ljudsko pravo, zaštićeni su pod izgovorom političkih azilanata i mogu slobodno voditi živote bez ikakve pravne istrage - kazao je Erdogan u obraćanju na Međunarodnoj konferenciji ombudsmana u Ankari, glavnom gradu Turske.

- Želio bih sa žaljenjem kazati da su se neke od država s kojima se nalazimo u okrilju NATO-a, Vijeća Evrope ili Ujedinjenih naroda pretvorile u skloništa za bandite koji bježe od turske pravde - rekao je Erdogan.

Komentirao je i terorističku organizaciju FETO i njenog lidera Fetullaha Gulena koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

- Kao što je poznato, lider FETO-a, koji je 15. jula usmrtio naša 252 građana i bombardovao naš državni parlament i zgradu predsjednika, nastavlja nadgledati rad svoje terorističke organizacije iz vile u Americi - kazao je Erdogan.

On je još istakao da članovi terorističke grupe PKK, za kojima je raspisana crvena potjernica, mogu organizirati proteste u centru Evrope u pratnji policije i napadati Turke i njihove predstavnike.

Naglasio je da nedavni događaji u Parizu predstavljaju najnoviji primjer.

- Nadam se da će incidenti koji pokazuju grešku u pravljenju razlike između dobrih i loših terorista pokrenuti novu eru u borbi protiv terorizma - rekao je turski predsjednik.

Napominjući da su zločini iz mržnje kao što su kulturni rasizam, ksenofobija i islamofobija dostigli strašne razmjere, posebno u zapadnim društvima, Erdogan je rekao da su svjedoci da neki mediji i političari svojom retorikom dodatno potpiruju atmosferu mržnje.

Erdogan je istakao da se danas gaze osnovne slobode miliona muslimana u svijetu, ponižavaju se njihove svetinje pod krinkom slobode izražavanja, a njihova vjera se prikazuje kao izvor prijetnje.

Dotakavši se i pitanja djelovanja Turske u svijetu, Erdogan je kazao da su, između ostalog, dali doprinos da se smanje napetosti na Balkanu i spriječili da se region pretvori u novu spiralu krvi i vatre, ali i da su uravnoteženom i pravednom politikom pomogli u otklanjanju nestabilnosti i krize na Kavkazu koja je trajala godinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.