open-navfaktor-logo
search
Velika investicija
Erdogan: Turska će izvoziti autohtoni električni automobil Togg od 2025. godine
Turska će od 2025. godine izvoziti svoj prvi autohtoni električni automobil Togg, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.
24.04.2023. u 18:45
get url
text

- Od 2025. izvozićemo Togg i prodavati ga svijetu - rekao je Erdogan na ceremoniji postavljanja temelja SIRO postrojenja za razvoj i proizvodnju baterija u sjeverozapadnoj industrijskoj pokrajini Bursa.

Erdogan je dodao da im je cilj isporučiti 28.000 vozila Togg ove godine i ukupno milion do 2030. godine.

- Sa nacionalnim vozilima na cestama, naša država sada ima automobil i marku koja može konkurisati najboljim u svijetu - rekao je Erdogan, dodajući da su bratske zemlje također tražile Togg od Turske.

Početkom aprila, Togg je izašao na cestu nakon svečane isporuke Erdoganu, koji je rekao da je Togg dostigao trenutni nivo kao simbol tehnološkog napretka ekonomskog razvoja i globalne reputacije Turske.

Što se tiče novog pogona za baterije u okrugu Gemlik, Erdogan je rekao da će prva proizvodnja početi 2024. godine.

- Danas ogromnom investicijom poduzimamo još jedan korak koji će pomoći Turskoj da postane snažan igrač u tehnologiji baterija - rekao je predsjednik Turske.

Prema njegovim riječima od 2026. godine ovaj kampus će postati integrisani centar koji proizvodi module i pakete baterija s visokim sadržajem nikla, uključujući baterijske ćelije.

- Imamo cilj da Turska postane proizvodna baza Evrope u tehnologiji punjača i baterija kao i električnih vozila - naglasio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.