open-navfaktor-logo
search
Drugi krug
Erdogan uoči predsjedničkih izbora: Pobjednik će biti cijela Turska
Svih 85 miliona građana Turske bit će pobjednike u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će se održati u nedjelju, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
27.05.2023. u 19:13
get url
text

- Svi koji imaju povjerenja u nacionalnu volju, koji imaju san o našoj zemlji i osjećaju da pripadaju ovim prostorima, bit će pobjednici na izborima 28. maja - rekao je Erdogan u obraćanju na posljednjem skupu održanom u Istanbulu.

- Oni koji, uprkos svim provokacijama, izađu na birališta, uvaže vladavinu prava i legitimitet, bit će pobjednici ovih izbora bez obzira na rezultate - dodao je Erdogan.

Erdoganov Narodni savez osvojio je 14. maja većinu u parlamentu, dok je predsjednička utrka ušla u drugi krug jer nijedan kandidat nije osvojio prostu većinu, ili više od 50 posto.

Erdogan je u prvom krugu bio u prednosti ispred Kemala Kilicdaroglua, lidera glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i zajedničkog kandidata opozicionog Nacionalnog saveza.

Erdogan je poručio da će u drugom krugu pobijediti demokratija u Turskoj. 

- Pobijedit ćemo tako da će pobjednik biti cijela Turska sa svih svojih 85 miliona građana. Pobijedit će naš narod sa svim svojim bojama, pobijedit će naša demokratija za koju smo platili visoku cijenu. Bez obzira koju političku stranku podržavaju, pobijedit će svi birači koji vlastitu volju iskažu legitimnim sredstvima - rekao je Erdogan.

Naglasio je također da su mnogi turski birači u inostranstvu glasali uprkos svim pritiscima i napadima terorističke organizacije PKK.

- Do sada je glasalo dva miliona naših državljana u inostranstvu. PKK ih napada, ali oni su hrabro izašli i glasali - kazao je Erdogan.

Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prelazima, u drugom krugu, počelo je 20. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.