open-navfaktor-logo
search
Smješten u samicu
Faktor saznaje: Bjegunac, svjedok u slučaju protiv Amela Sejfovića, ponovo iza brave
Sabitović je, kako saznajemo, nakon dvosedmičnog bjekstva bio vidno iscrpljen, zbog čega je podvrgnut detaljnom liječničkom pregledu
18.08.2019. u 18:09
get url
text

Združene aktivnosti koje su u proteklom periodu provodili sarajevski KPZ, MUP Kantona Sarajevo i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH rezultirale su danas predajom Anisa Sabitovića, bjegunca za kojim je bila raspisana operativna potraga, nakon što se nije vratio sa dopusta u KPZ Sarajevo.

Kako Faktor saznaje, Sabitović se danas pojavio u KPZ-u Sarajevu u vidno lošem psiho-fizičkom stanju, iscrpljen od dvosedmičnog skrivanja. On je detaljno pregledan, nakon čega je odmah sproveden u samicu. 

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio i direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević.

- Posebno se zahvaljujemo OSA-i BiH i MUP-u KS, Odjelu kriminalističke policije, koji su sukladno zakonskoj regulativi i združenom akcijom izdejstvovali povratak ovog lica. To je još jedan od pokazatelja da sigurnosni sistem funkcioniše na vrlo visokom nivou - rekao je Zubčević. 

Faruk Zubčević                 FOTO: ARHIV

Sabitović se, podsjećamo, pretprošli vikend, nakon što je izašao na privremeni dopust, nije pojavio u zatvoru u vrijeme kad je to trebalo. On je i ranije koristio vanzavodske pogodnosti i uvijek se uredno vraćao.

Nakon što se nije pojavio, uprava KPZ-a je o tome obavijestila sve relevantne institucije koje su krenule u potragu za njim. Nekoliko dana poslije, policija je obavila pretres jedne kuće u Starom Gradu za koju je utvrđeno da je u njoj boravio, ali je Sabitović u međuvremenu uspio umaći. 

Anis Sabitović svjedočio je u predmetu koji se vodi u sarajevskom sudu protiv Amela Sejfovića zbog bjekstva iz KPZ-a.

On je na jednom od ročišta svjedočio kako je pomogao da se u KPZ unese kutija "za koju je pretpostavljao da se u njoj nalazio pištolj", a uz pomoć kojeg je Sejfović, prema optužnici, pobjegao iz zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.