open-navfaktor-logo
search
Prioritet za policiju BPK
Godina od ubistva Almira Raščića: Slučaj još nije rasvijetljen, u istragu uključeni SIPA i OSA
Teško krivično djelo ubistva Almira Raščića u Goraždu godinu dana poslije nije rasvijetljeno. 
13.01.2024. u 13:25
get url
text
Almir Raščić, komemoracija
Almir Raščić, komemoracija

Bivši nogometaš upucan je u glavu 13. januara prošle godine u prolazu zgrade u kojoj je stanovao, a od posljedica ranjavanja preminuo je deset dana poslije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Komesar Uprave policije MUP-a BPK Goražde Damir Bogunić naglašava da su u istragu uključene sve policijske agencije, da postupajući kantonalni tužilac vodi istragu te da se radi u nekoliko dobrih smjerova.

- Taj slučaj je preuzela SIPA-a, asistiramo i radimo koliko možemo. Prije 20-ak dana imali smo jedan sastanak u Sarajevu, bili su pripadnici SIPA-e, OSA-e, bio je prisutan i naš načelnik Sektora kriminalističke policije. Ono što mogu reći jeste da se u ovaj slučaj uključio i jedan od najboljih državnih tužilaca. U svakom slučaju imamo neke informacije, neke pravce, nadamo se da ćemo to brzo riješiti - kazao je Bogunić.

Napominje da pripadnici policije MUP-a BPK Goražde čine sve da se rasvijetli slučaj ubistva Raščića, ali da je kao i u drugim slučajevima ubistava koja su potresla BiH, riječ o teškim i dugim procesima koji zahtijevaju vrijeme.

- To su dugi procesi, ali u ovom slučaju imamo konkretne pokazatelje koji vode ka počiniocima ovog djela. Ja se nadam i vjerujem da će to brzo biti rasvijetljeno, to je sve što mogu reći. Sve drugo morate pitati postupajućeg tužitelja jer on daje upute i nama, SIPA-i, rukovodi istragom. Ja bih kao čovjek volio da se to prije riješi zbog Almirove supruge, djece, porodice, oca i to nam je prioritet svih prioriteta, i bez obzira na sve što radimo, to nam je hipoteka koju nosimo – naglasio je komesar Uprave policije MUP-a BPK Goražde.

Tužilac koji vodi istragu Mirsad Bilajac također je potvrdio da je rasvjetljavanje ubistva Raščića prioritet i za Tužilaštvo BPK Goražde navodeći da se u interesu istrage ne može davati više informacija, uz napomenu da špekulacije koje su se do danas pojavile u medijima mogu samo otežati istražni proces.

Prema ranijim informacijama iz Tužilaštva BPK Goražde, Almir Raščić ubijen je iz pištolja "tetejac" što je utvrđeno vještačenjem nakon što su istraživači pronašli čahure i košuljice zrna kalibra 7,62 milimetra. I dalje je nepoznato da li je ubica Raščića imala pomagače te šta je bio motiv užasnog ubojstva.

Almir Raščić rođen je 7. novembra 1984. godine u Goraždu. Igrao je za fudbalski tim u rodnom gradu, ali i za Željezničar, Olimpik, Velež, Azot. Nakon okončanja nogometne karijere bavio se ugostiteljstvom i bio je omiljen u gradu na Drini. Iza njega ostali su supruga Vildana i dva maloljetna sina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.