open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Graničnom policajcu šest mjeseci zatvora zbog uzimanja 30 eura mita
Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje izjave o priznanju krivnje donio je presudu kojom je optuženi Dejan Ivaštanin, pripadnik Granične policije BiH, proglašen krivim za primanje dara i drugih oblika koristi.
21.03.2022. u 10:29
get url
text

Sud ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Također, Sud mu je izrekao mjeru sigurnosti zabrane vršenja dužnosti policijskog službenika u Graničnoj policiji BiH u trajanju od tri godine računajući od dana pravomoćnosti presude. Vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava se u vrijeme trajanja ove mjere sigurnosti.

- Od optuženog se oduzima primljeni dar u novčanom iznosu od 30 eura. Navedeni iznos optuženi je dužan uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude - saopćeno je iz Suda.

Optuženi Dejan Ivaštanin kriv je što je kao službena osoba u institucijama BiH, policajac Granične policije BiH, tokom kontrole putničkih vozila i autobusa, zahtijevao i primio korist za sebe da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti.

Podsjetimo, potvrđenom optužnicom Ivaštanin se teretio za primanje dara, a Ermin Bičakić za davanje dara.

Ivaštanin je, prema optužnici, 22. novembra 2020. prilikom kontrole putnih isprava od optuženog Bičakčića i osobe koja se nalazila sa njim u vozilu, insistirajući da nemaju potrebna Covid odobrenja i potvrde, iako je znao da to nije bilo tačno, zahtijevao i primio dar kako bi im, bez dodatnog zadržavanja, dozvolio prelazak državne granice, odnosno ulazak u BiH.

Dalje se navodi da je optuženi Bičakčić službenoj osobi u institucijama BiH dao novčani dar kako ne bi proveo zakonski propisanu proceduru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.