open-navfaktor-logo
search
Projekti
Grlić Radman: Južna interkonekcija od strateške važnosti za Hrvatsku, BiH i SAD
Južna plinska interkonekcija od strateške je važnosti za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sjedinjene Američke Države, kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, nakon što je u javnost procurilo pismo američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena po kojem Blinken čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića drži odgovornim za opstrukciju tog projekta.
18.01.2024. u 19:24
get url
text

Blinken je zatražio u pismu od šefova diplomatije Hrvatske i BiH Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na Čovića kako bi "prestao s opstrukcijama" plinskog povezivanja Hrvatske i BiH.

Kopiju Blinkenovog pisma najprije su objavili internetski portali u Bosni i Hercegovini, a autentičnost je potvrdio ministar vanjskih poslova BiH za lokalne medije. U njemu se ističe kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH ključna za "vašu energetsku sigurnost".

- Taj projekt je od strateške važnosti i interesa za Hrvatsku, za Bosnu i Hercegovinu, naravno i za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali također i za naše američke saveznike - kazao je novinarima nakon sjednice hrvatske vlade Gordan Grlić Radman.

Na pitanje novinara u vezi uloge Dragana Čovića, Grlić Radman je kazao da je Hrvatski narodni sabor BiH prošle godine ocijenio da su strateški izuzetno važni izgradnja tog plinovoda i euroatlantske integracije.

Podsjetio je i da je Vijeće ministara BiH također podržalo izgradnju Južne plinske interkonekcije.

VEZANI TEKST - Blinken upozorio Konakovića: Izvršite pritisak na Čovića i uspostavite južnu plinsku interkonekciju

Po Blinkenovim navodima, zahtjevi čelnika HDZ-a BiH da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realizirala izgradnju plinovoda s Hrvatskom predstavljaju dupliciranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt.

Čović je nedavno za Večernji list rekao kako stranka želi da sjedište kompanije bude u Mostaru, a koja bi bila u vlasništvu Federacije BiH te da je njihov prijedlog posve usklađen s evropskim direktivama i Evropskom energetskom zajednicom, navodi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.