open-navfaktor-logo
search
Sprečavanje dokazivanja
Hapšenje u TK: Dvojac pretukao neugodnog svjedoka, zaprijetili mu da "pazi šta priča"
Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Senada Malkića (25) iz Srebrenika i Edina Bešića (26) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja.
15.09.2020. u 14:39
get url
text

- Malkić i Bešić su osumnjičeni da su 11. septembra 2020. godine u tuzlanskom naselju Solina osobu koja je svjedok u krivičnom predmetu koji se po optužnici ovog Tužilaštva vodi pred Kantonalnim sudom u Tuzli, sačekali i fizički nasrnuli na njega udarajući ga rukama i nogama u lice, glavu i gornji dio tijela, te mu zaprijetili da pazi šta priča na sudu kao svjedok. Dakle, svjedoka u sudskom postupku su nasiljem navodili na davanje lažnog iskaza pred sudom - saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Pripadnici PU Tuzla su oih uhapsili 12. septembra, nad njima je izvršena kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu su predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenj uistrage i ispitao osumnjičene.

- Na ovaj način se pokušava ili se ugrožava normalan i učinkovit rad sudskih tijela. Tužilaštvo će u saradnji sa policijskim agencijama žurno, učinkovito i efikasno djelovati u svim sličnim situacijama. Upotreba sile ili prijetnje kako bi svjedoci mijenjali svojuju iskaz pred sudom (sprečavanje dokazivanja) je teže krivično djelo za koje su propisane kazne zatvora u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina, te će se sve ovakve ili slične pojave zakonski sankcionisati - poručuju iz Tužilaštva TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.