open-navfaktor-logo
search
Odbacili nove ugovore
Hasić: Struja je resurs građana FBiH, prihvatamo povećanje cijene za 20 posto
Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, nakon današnjeg sastanka u sjedištu kompanije ArcelorMittal Zenica, donijelo je zaključak kojim je preporučilo poslodavcima da ne potpisuju nove ugovore s Elektroprivredom BiH.
22.12.2021. u 15:02
get url
text
Mujo Hasić
Mujo Hasić

- Mi nećemo potpisivati ugovore, koji istječu 31. decembra, dok ne dobijemo garancije da poskupljenje električne energije neće biti veće od 20 posto. Isto tako, donijeli smo zaključak, to sam tražio i od resornog minisatrstva i Vlade FBiH, da se pod hitno u parlamentarnu procedure uputi Zakon o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora - saopćio je usvojene zaključke Mujo Hasić, vlasnik i direktor kompanije Variplast Gračanica i zastupnik u Parlamentu FBiH.

Dodao je kako očekuje da će "odgovorni za to, konačno, uputiti zakone u parlamentarnu procedure te da ti zakoni ugledaju svjetlo dana".

- Ja se nadam da će Dom naroda Parlamenta FBiH, u narednih nekoliko dana, usvojiti zakon u istom tekstu, kako bi omogućio Vladi FBiH i resornom ministarstvu da, konačno, naloži menadžmentu EPBiH da koriguje njihove zamisli i cijenu električne energije svedu na razumnu mjeru. Mi mislimo da je to povećanje do 20 posto - istakao je Hasić.

Sve drugo bi, podvukao je, privredu "posadilo na koljena" te bi došlo do većeg otpuštanja radnika. O narednim koracima, možda i protestima, nije želio spekulirati, ali je dodao kako se nada da postoji "dovoljan broj razumnih ljudi", pogotovo u izvršnoj vlasti jer je zakonodavna vlast, do sada, uradila svoj dio posla.

Nada se da će to učiniti i izvršna vlast te, kao odgovorni ljudi, neće dopustiti da privreda dođe u ono stanje u kojem bi došlo do otpuštanja radnika te do kolapsa privrede.

- Energija u BiH je resurs građana BiH, odnosno FBiH. Smatram da ima dovoljan broj razumnih ljudi koji će raditi u interesu privrede FBiH, a samim tim i građana FBiH - podvukao je Hasić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.