open-navfaktor-logo
search
Finansijska neizvjesnost
Hoće li u BiH doći do rasta kamata za kredite, šta bankari savjetuju građanima?
Kamate na kredite su na historijski niskom nivou i one neće dalje padati, ali ni rasti, što najviše zanima naše građane, kaže za Faktor Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH.
21.10.2021. u 12:16
get url
text

Prema njegovim riječima, priča o povećanju kamata na kredite kako fizičkim tako i pravnim licima u BiH prelila se iz susjedstva.

- Sve je počelo kada je guverner Hrvatske narodne Boris Vujčić nedavno u intervjuu na HRT-u pomalo nespretno kazao da bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope, mogle rasti od 10 do čak 20 posto. Naravno, naši građani su se uplašili da bi se nešto slično moglo desiti i u BiH.

Dok god je ponuda novca veća od potražnje kredita, kamate neće rasti. Kome ćete povećavati visinu kamate ako nije gužva za kreditima. S obzirom na sve trenutne procjene, očekivati je da u narednih nekoliko godina, tamo sve do 2025. godine, ne bude povećavanja kamata - ističe Kutle.

Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka Bosne i Hercegovine: Šta će biti s kamatama?

Ipak, naš sagovornik ima savjet za bh. građane.

- Svi oni koji imaju kredite u čijim ugovorima je promjenjiva kamata treba da traže fiksnu kamatu. Time bi preduprijedili bilo kakve promjene na globalnom finansijskom tržištu koje mogu imati posljedice i na BiH - savjetuje Kutle.

On smatra da bi bilo dobro za bh. društvo da se govori o povećanju kamata. Objašnjava i zašto. 

- To bi, u prijevodu, značilo stabilnost države, kako u ekonomskom tako i političkom smislu, jačanje privrede, finansijski kapacitet građana... - podvlači Kutle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.