open-navfaktor-logo
search
Ujedinjene nacije upozorile
Humanitarna situacija u Gazi je katastrofalna, bolnice preplavljene ranjenima, djeca umiru alarmantnom brzinom
Humanitarna situacija u Gazi je katastrofalna, upozorilo je jučer pet UN-ovih agencija, istaknuvši da su bolnice "preplavljene" ranjenicima i da djeca "umiru alarmantnom brzinom".
22.10.2023. u 08:42
get url
text

Svjetska zdravstvena organizacija, Svjetski program za hranu, UNICEF, Program za razvoj i Fond za stanovništvo podsjećaju u zajedničkom saopćenju da je humanitarna situacija u Gazi bila "očajna" i prije sukoba koje je počeo 7. oktobra.

- Ona je danas katastrofalna. Vremena je sasvim malo prije nego stopa smrtnosti naglo poraste zbog pojave bolesti i nedovoljnih zdravstvenih kapaciteta - dodaju, pozivajući međunarodnu zajednicu da "učini više" kako bi pomogla stanovnicima Gaze.

Pojas Gaze, pod izraelskom kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom otkako je Hamas ondje preuzeo vlast u 2007. godini siromašno je područje od 362 kvadratna kilometra koje je od 9. oktobra pod "potpunom opsadom" Izraela koji mu je prekinuo opskrbu vodom, strujom i hranom.

Prvi konvoj s humanitarnom pomoći s 20 kamiona, navodi UN, ušao je jučer iz Egipta preko graničnog prijelaza Rafaha, jedinog prema pojasu Gaze koji nije u izraelskim rukama.

Taj je broj krajnje nedovoljan, smatra UN, koji želi 100 kamiona na dan za 2,4 miliona stanovnika Gaze lišenih svega.

- Stanovnicima Gaze treba mnogo više, masovna doprema pomoći je prijeko potrebna", rekao je UN-ov generalni sekretar Antonio Guterres tokom mirovnog sastanka na vrhu u Kairu.

UN-ove agencije navode da "djeca umiru alarmantnom brzinom, bez prava na zaštitu, na hranu, vodu i zdravstvenu zaštitu.

- Bolnice su preplavljene ranjenicima. Civilima je sve teže doći do osnovnih namirnica - ističu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.