open-navfaktor-logo
search
Zabrinutost u Sindikatu
Husić: Rudari su razočarani, najesen se može svašta očekivati
U prvih šest mjeseci 2021. godine Elektroprivreda Bosne i Hercegovina (EPBiH) ostvarila je neto dobit u iznosu od 45 miliona KM. 
31.08.2021. u 20:46
get url
text

VEZANI TEKST - Općinski sud Tuzla zabranio održavanje štrajka u Rudniku uglja Kreka

Istovremeno, situacija u sedam rudnika Koncerna kojim upravlja EPBiH najblaže rečeno nije dobra. 

- Zanimljiv je to pokazatelj o dobiti EPBiH. Očigledno da jedan dio Koncerna EPBiH pozitivno posluje, ostvaruje dobit, dok su zavisna društva, rudnici prolazili kroz težak period. Štrajkovi, protesti, pa ova odluka poslodavca u Rudniku uglja Kreka Tuzla o slanju 111 radnika na prekid rada...

Sve nam to kazuje da EPBiH nije uspjela iznaći kvalitetan metod rukovođenja rudnicima. Novi metodi nisu ništa dobro ponudili - kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH.

VEZANI TEKST - Sindikat Kreke će tužiti Rudnik: Traže da sud poništi odluke o prekidu rada za 111 zaposlenih

Husić ističe da je mnogo manjkavosti.

- Kako će se zvati preduzeća, kakva će biti upravljačka struktura, nije ono što se nas prvenstveno tiče. Nas rudare interesuju rezultati rukovođenja i upravljanja pogonima.

Sindikatu nije bitan naziv prduzeća, nego hoće li biti posla, da li će se obavljati uz poštivanje svih neophodnih sigurnosnih zaštitnih mjera i naposljetku, hoće li rudar dobiti plaću za svoj rad - naglašava Husić i dodaje:

- Novi pravilnici koje je sačinila EPBiH izazavali su buru nezadovoljstva. Recimo, u Pravilniku o radu rizik poslovanja ide na pleća radnika. I naravno da će Sindikat reagovati.

Naš sagovornik se osvrnuo i na stanje u Kreki.

VEZANI TEKST - Osigurano više od 250 miliona KM za obaveze prema rudarima i nova ulaganja u rudnike

- Od augusta 2020. do augusta 2021. promijenila su se tri-četiri direktora. Od njih se tražilo u pravilu da se odupru Sindikatu. Vidjet ćemo šta će donijeti petak, 3. septembar, kada će Osnovni sud u Tuzli razmatrati slučaj 111 radnika koji su poslani na prekid rada.

Imamo jednu zabrinjavajuću praksu, kadrovi svih profila napuštaju rudnike. Iz stručnih službi Kreke odlaze ljudi, a mora se znati da rudnik ne može funkcionisati bez njih. 

U velikoj mjeri izgubilo se povjerenje u socijalni dijalog, najesen se može svašta očekivati - poručio je Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.