open-navfaktor-logo
search
Bagdad
Irački parlament u četvrtak bira novog predsjednika države
Irački parlament okupit će se u ovoj sedmici na zasjedanju posvećenom izboru novog predsjednika države, saopćio je ured predsjedavajućeg parlamenta u utorak, ali bi podjele koje su dovele do jednogodišnjeg političkog ćorsokaka još mogle opstruirati napredak.
11.10.2022. u 19:10
get url
text

Poslanici će se sastati u četvrtak, više od godine nakon parlamentarnih izbora održanih 10. oktobra 2021. na kojima je populistički šiitski imam Moqtada al - Sadr postao najveći pobjednik, ali nije uspio da okupi dovoljnu podršku za formiranje vlade.

Sadr je povukao svojih 73 parlamentarca iz skupštine, i u avgustu je objavio da će napustiti politiku, izazivajući najteže nasilje u Bagdadu u posljednjim godinama kada su njegovi lojalisti upali u vladinu palatu i borili se sa suparničkim šiitskim grupama, od kojih je većinu podržavao Iran i koje imaju svoja teško naoružana paravojna krila.

Sadr je prvobitno pokušao da oformi parlamentarnu većinu ulazeći u savezništva s kurdskim i sunitskim strankama, isključujući šiitske grupe koje podržava Iran.

Predsjednik države uglavnom je ceremonijalna pozicija, ali je glasanje o novom predsjedniku ključni korak u političkom procesu, jer predsjednik poziva kandidata najvećeg parlamentarnog bloka da formira vladu.

U okviru iračkog sistema diobe vlasti kako bi se izbjegao sektaški sukob, predsjednik države je Kurd, premijer je šiit i predsjednik parlamenta je sunit, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.