open-navfaktor-logo
search
Timovi AFAD-a
Ispod ruševina Hataya 23 dana nakon zemljotresa spašena dva psa
U turskom gradu Hatayu, jednom od najteže pogođenih u dva razorna zemljotresa 6. februara, čak 23 dana nakon zemljotresa ispod ruševina su izvučena dva živa psa.
02.03.2023. u 21:53
get url
text

Timovi AFAD-a i drugih službi su radeći na uklanjanju ruševina u Antakyi u Hatayu, čuli glas ispod jedne od ruševina, nakon čega je uslijedila potraga.

Nakon uspješne akcije timova za traganje i spašavanje, 23 dana od razornih zemljotresa, ispod ruševina je uspješno izvučen pas rase terier.

Utvrđeno je da je pas ispod ruševina, gdje je bio zatočen, uspio pronaći hranu i tako je preživio. Pas je nakon izvlačenja ispod ruševine prebačen u veterinarsku kliniku.

Tokom uklanjanja ruševina na istoj lokaciji pronađeno je i tijelo osobe za koju se pretpostavlja da je vlasnik spašenog psa.

Drugi pas je sibirski haski koji se zove Alex. On je proveo više od tri sedmice pod ruševinama u provinciji Hatay, ali je izvučen iscrpljen, ali živ.

- Jučer smo dobili poziv, vlasnici su nam rekli da su čuli glas psa. Iako nisu bili sigurni, otišli smo do ruševina i učinilo mi se da sam čuo disanje psa - rekao je novinarima jedan od spasilaca Osman Polat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.