open-navfaktor-logo
search
Naša stranka
Istinomjer o Sabini Ćudić: Obmanula javnost tvrdnjom da RS testira "deset puta više od FBiH"
U saopćenju Naše stranke od 16. aprila ove godine predsjednica Glavnog odbora ove stranke i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić je, uz navode i podsjećanje o tome da se ova stranka “od početka zalaže za masovna testiranja” kako bi se dobila jasnija slika o broju zaraženih osoba koronavirusom, iznijela i netačnu tvrdnju koja se tiče dinamike dosadašnjeg testiranja u RS.
20.04.2020. u 17:39
get url
text

U saopćenju u kojem se Ćudić osvrnula na informacije koje su se pojavile u javnosti o navodnom “selektivnom entitetskom testiranju” pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), između ostalog, navedeno je i sljedeće:

VEZANI TEKST - Radovan Matematičar Višković: "4.159 je duplo više od 5.093"

"Ovo nas i ne čudi u toj mjeri, uzimajući u obzir činjenicu da RS dnevno testira i do deset puta više građana nego FBiH, ali je posebno porazno da se ovdje radi o instituciji koja samo u zgradi u kojoj radi zaraženi radi još preko 400 ljudi. Činjenica da su pojedini uposlenici iz RS-a u izolaciji, dok su instrukcije koje dolaze iz FBiH u potpunom raskoraku i rasulu ne ulijeva povjerenje niti jednom građaninu u FBiH".

Međutim, uvid u dnevne izvještaje Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine- Epidemiološka slika (COVID-19), koji se dostavljaju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), opovrgava tvrdnju Ćudić da RS “dnevno testira i do deset puta više građana”.

Naime, u proteklim danima dešavalo se da RS za 24 sata ima skoro duplo veći broj testiranih, ali bilo je i dana kada je u Federaciji BiH testirano više osoba nego u RS.

Pregled broja testiranih u oba bh entiteta za posljednjih 10 dana

Zbirno gledano, do sada je ipak veći broj testiranja proveden u Federaciji BiH nego što je to slučaj u RS.

Također, i na dan 16. aprila ove godine, kada je Sabina Ćudić iznijela ovu tvrdnju broj testiranih osoba u Federaciji BiH bio je veći nego u RS.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, Dnevni izvještaj za WHO, 16. aprila 2020

Shodno navednom, Istinomjer će tvrdnju Sabine Ćudić da RS "dnevno testira i do deset puta više građana nego FBiH" ocijeniti kao neistinitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.