open-navfaktor-logo
search
Traju vještačenja
Istraga ubistva policajaca: Macan se nada sporazumu, Žižan "šuti kao zaliven"
Istraga ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića sve se više zahuktava i čini se sve izglednijim da će ovaj mučni slučaj, nakon višegodišnjeg tapkanja, konačno dobiti svoj epilog.
19.04.2022. u 18:10
get url
text
FOTO: ARHIV/FAKTOR

Prema posljednjim informacijama iz istrage, a koje su potvrdili izvori iz policije i pravosuđa, nedavno su na području Istočnog Sarajeva konačno pronađeni dijelovi automatske puške, kao i crnog "seata leona", a za koje se sa velikim stepenom vjerovatnoće sumnje da se radi o oružju i vozilu korištenim u ubistvu policajaca.

VEZANI TEKST - SIPA pronašla dijelove oružja povezanih sa ubistvom sarajevskih policajaca

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo kazali su nam kako se u predmetu "i dalje poduzima veći broj istražnih radnji", te da će "o konačnoj tužilačkoj odluci obavijestiti javnost".

- Možemo potvrditi da su pronađeni određeni tragovi koji su predmet vještačenja - odgovorili su na naš upit o pronađenim dijelovima puške, odnosno vozila.

Zbog ubistva sarajevskih policajaca u pritvoru su trenutno dvije osobe, Aleksandar Macan, koji se sam predao Tužilaštvu kantona sarajevo, te Marko Trifković Žižan, koji je po nalogu Tužilaštva uhapšen odmah po puštanju iz pritvora koji mu je bio određen u predmetu "Volan".

Macanu je 21. marta pritvor produžen za još tri mjeseca, dok je Trifković 2. marta dobio još dva mjeseca.

Pored Macana i Trifkovića, u vezu sa ovim slučajem dovodi se i Sava Marinković, koji je trenutno nedostupan bh. organima gonjenja, mada je njegova lokacija poznata. On se, naime, nalazi u zatvoru u Njemačkoj, gdje izdržava kaznu zbog droge.

VEZANI TEKST - Sava Marinković, osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca, najavio predaju

Marinkovića je kao direktnog izvršioca ubistva sarajevskih policajaca tokom davanja iskaza u Tužilaštvu KS označio Macan, nakon što se u pratnji branioca predao Tužilaštvu. Marinković je, s druge strane, odmah nakon pojave ovih informacija, posredstvom advokata Bojana veselinovića, negirao tvrdnju u umiješanost u ubistvo, te najavio da će se sam predati, čim bude pušten na uvjetni otpust u Njemačkoj.

Od tada je prošlo već četiri mjeseca, ali o njemu i njegovom statusu nema novih informacija. Za njim je, na prijedlog Tužilaštva KS raspisana međunarodna potjernica po kojoj mu je odmah i određen jednomjesečni pritvor u slučaju hapšenja.

Prema informacijama Faktora, Macan trenutno pregovara sa Tužilaštvom KS o priznanju određenih krivičnih djela, koja ne bi uključivala optužbe za ubistvo. On, naime, tvrdi da kritične noći jeste učestvovao u krađi vozila, ali da nije imao pojma da će doći do ubistva bilo koga, pa tako ni policajaca.

Ranije smo objavili da ga je sa ovim slučajem povezao biološki trag na vozilu koje je bilo predmet krađe, odnosno njegovo DNK vještačenje, kao i određeni podaci sa aplikacije SKY.

Naš izvor iz istrage tvrdi da su raspakivanjem ovih aplikacija pronađene komunikacije u kojima još neke osobe koje visoko kotiraju u krim-miljeu navode saznanja o tome da je Marinković navodno počinilac ubistva.

Za razliku od Macana, tvrdi naš izvor, Marko Trifković, zvani Žižan, poznati automafijaš, "šuti kao zaliven" i ne želi da sarađuje sa istražnim organima.

VEZANI TEKST - Zbog ubistva sarajevskih policajaca uhapšen Marko Trifković Žižan

- I o je bio u drugim kolima i nema ništa sa ubistvom, ali zašto šuti to on zna. Očigledno ima mnogo razloga da šuti, neka mu je Bog na pomoći - kaže sagovornik Faktora.

Policajci Adis i Davor ubijeni su 26. oktobra 2018. godine kada su patrolirajući Alipašinim Poljem, u Geteovoj ulici zatekli i iznenadili kradljivce dok su pokušavali ukrasti parkirani "golf", a koji su zapucali na njih.

MUP KS i Tužilaštvo KS u jednoj od zajedničkih izjava saopćili su da je zbog ovog ubistva pod istragom bilo više osoba, te da su sarađivali i sa SIPA-om, MUP-om RS-a te FUP-om, kao i OSA-om u razmjeni podataka. Poduzeto je više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja, te saslušano i ispitano blizu 300 osoba.

Naređena su brojna vještačenja, izuzeto je oko 100 videonadzora i poligrafski testirano 39 osoba. Upućeno je, kako su naveli, i više zahtjeva INTERPOL-u i EUROPOL-u, te ostvarena saradnja sa osam država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.